1. yle.fi
  2. Uutiset

Jorma Uotinen tanssii juhlansa kunniaksi

Tänä vuonna vietetään tanssija-koreografi Jorma Uotisen 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Kansallisbaletti juhlistaa taiteilijan uraa syksyllä ottamalla ohjelmistoonsa kolme hänen teostaan.

kulttuuri
Tanssija Jorma Uotinen

Pariisin oopperassa kansainvälisen uran tanssijana tehnyt Jorma Uotinen palasi takaisin Suomeen maailmalta 80-luvun alussa. Matkalaukusta löytyi Suomessa ennennäkemätön tapa tanssia. Uotinen toi tuulahduksen jostain uudesta vakavaan klassiseen balettiin tottuneelle yleisölle.

- Onko tanssi vakava asia? On, mutta sitä ei pidä käsittää väärin, koska taiteen tärkeä tehtävä on levittää iloa, Uotinen filosofoi.

- Jotenkin paluu Suomeen oli hyvin orgaaninen ja luonteva, luonnollinen. Jo silloin lähtiessä olin miettinyt, että jos siellä matkallani jotain opin, haluan sitten tuoda niitä asioita Suomeen.

Uotinen eteni Helsingin kaupunginteatterin kautta Kansallisbaletin taiteelliseen johtoon ja avasi taloa ulkomaailmalle. Baletti nousi näkyviin tavallisillekin tallaajille.

Uudessa vaiheessa

Kymmenisen vuotta sitten Uotinen siirtyi Kansallisbaletista Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteelliseksi johtajaksi. Muutenkin alkoi Uotisen elämässä uusi vaihe. Oman tanssin pikkuhiljaa vähetessä on paremmin aikaa laajentaa omaa taiteellista ilmaisua.

- Tärkeintä on että ihmisenä pysyisi omana itsenään. Aikaisemmin joku on kysynyt että mikä on suurin saavutuksesi. Luulen että suurin saavutus on pysyä omana itsenään, Uotinen toteaa.

Jorma Uotinen täytti kesäkuussa 60 vuotta. Kaksinkertaista merkkivuotta juhlistetaan kansallisbaletin ohjelmistossa. Syksyllä esitetään Uotisen teokset Ballet pathétique, La Diva ja Black Water. Keskimmäisessä hän on itse näyttämöllä soolona.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi