1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Janakkala

Janakkalaisten vessat tyhjenevät syyskuusta Turenkiin

Kaikkien Janakkalan veden asiakkaiden jätevedet puhdistetaan syyskuusta alkaen Turengin keskuspuhdistamolla. Puhdistamon pitäisi aueta syyskuun aikana. Janakkalan kirkonkylän puhdistamo on jo poistettu käytöstä, Leppäkosken ja Tervakosken puhdistamot lopettavat myöhemmin.

Janakkalan Leppäkosken ja Tervakosken puhdistamot poistetaan käytöstä, kun Turengin uusi puhdistamon aukeaa syyskuussa. Kuva: YLE / Miki Wallenius

Janakkalan veden toimitusjohtaja Seppo Palmanto sanoo, että uuden keskuspuhdistamon käyttöönotto parantaa vesilaitoksen toimintavarmuutta ja helpottaa huoltoa, mikä kohentaa taloutta. Myös jo puhdistettu jätevesi tulee olemaan aiempaa puhtaampaa.

Turengin keskuspuhdistamon käyttöönotto tarkoittaa myös sitä, että entistä useampi janakkalalainen voi siirtyä Leppäkoski-Turenki-Tervakoski -akselilla kunnalliseen vesivesijohtoverkostoon.

- Näillä alueilla mistä nyt tuodaan tää vesijohto ja viemäri, niin sinne tulee nyt mahdollisuus liittyä vesihuoltoon koko tällä 17 kilometrin matkalla siltä osin kun siellä asutusta on, ja aina sen lähipiirissä aina kilometrin, parin, kolmenkin etäisyydellä, sanoo Seppo Palmanto

Vesilaskuun ei vaikutusta

Vaikka toiminta tehostuu, ei Janakkalan veden vesimaksuja sentään lasketa. Taksoja ei tosin tarvitse nostaakaan, vaikka tiedossa on runkovesijohtojen korjauksia.

Turengin jätevedenpuhdistuslaitoksen laajennus ja saneeraus sekä yhdysjohdon rakentaminen tulevat maksamaan yhteensä noin kymmenen miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä keskuspuhdistamolla tarkistetaan toimintaa puhtaalla vedellä. Myös pumppaamoja testataan ja vedestä otetaan näytteitä.

Janakkalan kirkonkylän puhdistamo on jo poistettu käytöstä. Leppäkosken ja Tervakosken puhdistamot poistetaan käytöstä, kun keskuspuhdistamo saadaan käyntiin. Vielä ei tiedetä, mitä vanhoille puhdistamoille tapahtuu.