Iron Maiden -mies ihoa ja pojan nimeä myöten

Pitkistä keikkamatkoista, laajoista levykokoelmista ja tatuoiduista käsivarsista on todellinen fani tehty. Lahtelainen Atte Karstila on henkeen ja vereen Iron Maiden -fani. Hän on nimennyt jälkikasvunsakin suosikkibändin kitaristin mukaan.

viihde
Atte Karstilasta näkee, että raskas metallimusiikki on miehen mieleen.
Atte Karstilasta näkee, että raskas metallimusiikki on miehen mieleen.YLE / Tea Manninen

Tulevana viikonloppuna Sonisphere (siirryt toiseen palveluun)-festivaali kerää raskaan musiikin ystävät Porin Kirjurinluotoon. Yksi tapahtuman pääesiintyjistä on englantilainen Iron Maiden, joka on taittanut taivaltaan metallimusiikin maailmassa jo yli 30 vuoden ajan.

Historiansa aikana Iron Maiden (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt itselleen huimat fanijoukot. Yksi Euroopassakin bändin keikoilla kiertänyt vannoutunut fani on Atte Karstila.

- Tukholmassa olen käynyt monta kertaa Maidenia katsomassa. Pidempiä keikkamatkoja olen tehnyt Prahaan, Milanoon, Ateenaan ja Slovenian Ljubljanaan. Tuleva Porin keikka tulee olemaan 21. Iron Maidenin keikka, minkä näen, Karstila listaa.

Pojalle nimi kitarajumalan mukaan

Metalliyhtyeen fanin tunnistaa jo ulkonäöstä. Perinteisen metallimiehen ulkoisen olemuksen lisäksi Karstilan käsivarsi on peitetty Iron Maiden -aiheisilla tatuoinneilla.

- Vasen käsivarsi on nyt täynnä. Ehkä seuraavaksi alan täyttää oikeata.

Karstilan intohimoinen fanius näkyy myös hänen perhe-elämässään.

- Iron Maidenin kitaristi Adrian Smith on kitarajumala, jota arvostan erittäin paljon. Siksi poikani toinen nimi onkin Adrian.

Harrastus muiden joukossa

Iron Maidenin virallisen suomalaisen fanisivuston Rautaneidon ylläpitäjänä ja moderaattorina toimivan Karstilan fanius ilmenee myös Maiden-materiaalien keräilynä.

Karstilan hyllyistä löytyy yli 400 virallista Iron Maidenin levyä, sekä noin 500 konserttitaltiointia. Lisäksi kokoelmiin kuuluu t-paitoja, nukkeja, huiveja ja muuta rekvisiittaa.

Jotkut ihmettelevät aikuisen miehen intohimoista bändifanittamista ja tavaroiden keräilyä, mutta Karstilan mielestä se on vain harrastus muiden joukossa.

- Toiset keräilevät postimerkkejä tai tauluja. Minä kerään Iron Maiden -kamaa. Tosin vaimokin tuppaa ihmettelemään, miksi jokaisesta levystä pitää olla kymmenen eri versiota ja lisäksi oheisrekvisiittaa, Karstila naureskelee.

Tapaaminen takahuoneessa

Tavaroiden keräily ja keikoilla kiertely ei ole mitään halpaa huvia. Perheellisellä miehellä rahareikiä löytyy muualtakin.

- Nykyään keräily on jäänyt vähemmälle kuin ennen. Pari tuttavaani on nyt lähtenyt Maidenin Amerikan kiertueelle katsomaan keikkoja. Osaltani ne ajat ovat valitettavasti jo takana päin.

Vaikka keikkojen kiertäminen ulkomailla on taakse jäänyttä elämää, on Karstilalle kertynyt paljon hyviä Iron Maideniin liittyviä muistoja.

- Parhaita muistoja ovat ulkomaan keikat Rautaneito-porukalla. Ylitse muiden on muisto vuodelta 1998, jolloin olin ensimmäisellä Iron Maidenin keikallani. Silloin useamman sattuman kautta pääsin takahuoneeseen tapaamaan bändin silloista kokoonpanoa. Silloin solistina oli Blaze Bayley. Se oli elämäni hienoin hetki!

Lähteet: YLE Lahti / Tea Manninen