1. yle.fi
  2. Uutiset

Saaristomatkailua kehitetään Perämerellä

Veneily on merellisen Kemin luonnollinen elementti, mutta matkailutuotteeksi sitä ei toistaiseksi ole saatu kehitetyksi. Nyt työtä viedään eteenpäin kahden hankkeen voimin.

Saaristolomat
Veneily on merellisen Kemin luonnollinen elementti, mutta matkailutuotteeksi sitä ei toistaiseksi ole saatu kehitettyä.
Sami Hoppula / YLE

Peräpohjolan kehitys ry ja Metsähallitus kehittävät yhteistyössä Meri-Lapin alueen saaristomatkailua. Alueella pyritään tiivistämään yrittäjien yhteistyötä ja avustamaan verkostoitumista. Ongelmana Perämerellä on erityisesti yhteistyön parantaminen.

- On paljon pieniä yrittäjiä, mutta heidän on vaikea lähteä yksin suureen kehitystyöhön. Tarkoituksena on saattaa heidät yhteen ja kehittää matkailua sen mukaan, kertoo Peräpohjolan kehitys ry:n Star hankkeen projektipäällikkö Elke Kleutghen.

Metsähallitus on hionut hanketta hieman pidempään ja on ehtinyt kaavailla jo Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä Perämerelle. Asiasta päätetään elokuun aikana, mainitsee Metsähallituksen Redi-hankkeen projektipäällikkö Mirva Leppälä.

Mallia haetaan Keski-Euroopasta

Star-hankkeen tuore projektipäällikkö, belgialaistaustainen Elke Kleutghen, lähtee hakemaan saaristomatkailuun mallia muualta Euroopasta. Tarkoituksena on käydä tutustumassa muun muassa Saksassa ja Hollannissa samankaltaisiin alueisiin ja ottaa mallia toimintatavoista.

- Lähden ottamaan selvää millaiset asiat muualla Euroopassa on koettu hyväksi saaristomatkailua kehitettäessä. Ei kannata keksiä pyörää uudestaan, toteaa Kleutghen.

Kehittämistyössä on hyvä olla laaja yhteistyöverkosto ja mallia kannattaa hakea myös oman alueen ulkopuolelta, kertaa Kleutghen. Merelliset palvelut Perämeren kaarella on hoidettu kuntoon muun muassa Luulajassa, jossa kaupungin tuella on aikaansaatu vuokravenepalvelut.

Hankkeet kulkevat eri tahdissa

Peräpohjolan kehitys ry:n Star-hanke on vasta esiselvitysvaiheessa, jonka aikana pyritään mahdollisimman laajasti arvioimaan mihin kaikkeen projektin aikana kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinainen hanke osuus pyörähtää käyntiin ensivuoden alussa ja kestää kaksi vuotta, sanoo Kleutghen.

Metsähallituksen Redi-hanke on jo loppusuoralla. Projektipäällikkö Mirva Leppälä kertoo, että työn alla on Perämeren virkistyskäytön kehittämissuunitelma. Kehitystyötä molempien projektien osalta jatkaa Star-hanke.

- Viikonloppuna järjestettäville Sarvipäiville Perämeren kansallispuistoon on mahdollisuus saapua kuuntelemaan Redi-hankkeen kuulumisia ja kehityssuuntia, toteaa Leppälä.

Lähteet: YLE Perämeri

Lue seuraavaksi