Hyppää sisältöön

Balettijuhlat alkaa Joutsenlammella

Savonlinnan Balettijuhlien esitykset Olavinlinnassa alkavat tänä iltana. Kuudetta kertaa järjestettävä kulttuuritapaus on ollut alkuvuosien kalliiden Bolshoi-vierailujen jälkeen pahasti tappiolla.

Savonlinnan Balettijuhlien arkistokuva. Kuva: Savonlinnan Balettijuhlat

Kulukuurille joutunut festivaali tähtää tänä vuonna nollatulokseen, jos yleisöksi saadaan odotetut reilut 3 000 katsojaa.

Avausteos on Pjotr Tsaikovskin säveltämä Joutsenlampi. Sen tulkitsee Komin tasavallan ooppera- ja balettiteatteri, kertoo Savonlinnan Balettijuhlien taiteellisesta suunnittelusta vastaava Hannu Hyttinen.

- Komissa on ollut täysimittainen ooppera- ja balettitalo vuodesta 1958 alkaen, ja heillä on vuosittain 220 näytöstä. Siellä on täysimittainen baletti, orkesteri, solistit, ooppera, tekniikka ja hallinto.

Hyttisen mielestä Joutsenlampi soveltuu Olavinlinnan näyttämölle erinomaisesti.

- Se ympäristö on kuin luotu Joutsenlammelle, ja Tsaikovskin musiikki soi kauniisti Olavinlinnassa.

Perjantain teos on Léo Delibes'n Coppélia, jossa on mukana moderneja piirteitä. Muuten Komin Ooppera- ja balettiteatterissa arvostetaan perinteitä.

- On erittäin tärkeää, että noudatamme vanhoja traditioita, kertoo Komin tasavallan ooppera- ja balettiteatterin johtaja Valentina Sudakova.

- Mehän olemme tavallaan nuorten kasvattajia.

Balettifestivaalia vietetään ennusteiden mukaan helteisissä lämpöasteissa. Tanssijoille lämmin sää sopii hyvin, Hannu Hyttinen sanoo.

- Balettitanssijat rakastavat lämpöä, tanssijat venyvät parhaimpaansa kun lämpö tukee heitä. Voimme odottaa lämpöisää tunnelmaa monessakin mielessä festivaalilta.

.
.