1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Asuntojen reaalihinnat ennätyskorkealla

Euroopan keskuspankki EKP jätti rahamarkkinoiden ohjauskoron ennalleen eli yhteen prosenttiin neuvostonsa kokouksessa torstaina. EKP:n ennätysalhainen korkotaso sekoittaa Suomen asuntomarkkinoita pahan kerran; asuntojen hintojen nousuvauhti on jo kaksinkertaistunut. Nyt valtiovarainministeriöstä varoitellaan asuntohintojen liian nopeasta noususta ja mahdollisesta markkinaromahduksesta.

Sanomalehden asuntosivut.
Euroopan keskuspankin poikkeuksellisen alhainen korkotaso sekoittaa Suomen asuntomarkkinoita. Valtiovarainministeriöstä varoitellaan jo asuntohintojen liian nopeasta noususta ja mahdollisesta markkinaromahduksesta.

Suomessa asuntojen hinnat nousevat nyt kaksi kertaa niin nopeasti kuin 2000-luvulla keskimäärin. Vuodessa asunnot ovat kallistuneet kymmenen prosenttia. EKP:n korkotaso on Suomen kannalta selvästi liian alhainen, uskoo valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtaja Tuomas Sukselainen.

- Suomen asuntomarkkinoiden näkökulmasta katsoen korkotaso on varsin alhainen ja ennen kaikkea korko-odotukset ovat olleet alhaalla tulevaisuudenkin suhteen. Se tietysti on omiaan ruokkimaan asuntojen kysyntää sellaisessa tilanteessa, jossa odotukset hintojen noususta ovat aika suuret ja tällä tavalla asuntomarkkinoiden tasapainon kannalta hieman korkeammat korko-odotukset voisivat olla paremmin tasapainoa ylläpitäviä, Sukselainen sanoo.

Korkotaso pysyy alhaalla pitkään

Euroopan keskuspankki päätti torstaina pitää ohjauskorkonsa ennallaan yhdessä prosentissa. Pankkipiireissä uskotaan poikkeuksellisen alhaisen korkotason jatkuvan ennätyksellisen pitkään.

- Tällä hetkellä odotellaan, että EKP alkaisi nostaa korkoa ensi keväänä tai kesänä. Luonnollisestikin jos sitä ajattelee, niin sinne on vielä pitkä matka ja että päästäisiin tällaiselle vähänkään normaalimmalle korkotasolle, vie kyllä aikaa sen jälkeenkin, kommentoi ekonomisti Reijo Heiskanen Nordeasta.

Asuntomarkkinoiden kierrettä syventää se, että asuntojen hintojen nousu samalla innostaa yhä lisääntyvään lainanottoon, koska pitkällä aikavälillä asuntojen hintojen nousu keventää todellisia kokonaiskustannuksia.

- Jos nimelliskorot suhteutetaan asuntohintojen nousuun, niin silloin meillä on voimakkaasti negatiiviset reaalikorot, toteaa valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Martti Hetemäki.

Reaalihinnat jo kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla

Alivaltiosihteeri Hetemäki antaa selvästi ymmärtää, että asuntojen hintakupla ja mahdollinen romahdus on enää vain ajan kysymys.

- On ilmeinen riski, että asuntohintojen nopea nousu jatkuu ja jatkuessaan tällä vauhdilla millaisena se on viimeisen vuoden aikana jatkunut, ei tilanne pitkän päälle ole kestävä, Hetemäki sanoo.

Asuntojen reaalihinnat ovat jo nyt kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla — siis korkeammat kuin ennen tätä taantumaa tai 1980-luvun hullujen vuosien päätyttyä.