Hiroshima mielissämme

Perjantaina 6. elokuuta 1945 Japanin Hiroshimaan pudotettiin ensimmäinen atomipommi. Kolme päivää myöhemmin sama tuho kohtasi Nagasakin kaupunkia. 65 vuoden takaisia tapahtumia muistetaan eri puolilla maailmaa. Oulun suomalais-japanilainen seura laskee Kiikelinrannassa veteen ja rannalle kukkia ja sytyttää kynttilälyhdyn pommitusten satojen tuhansien uhrien muistoksi.

Hiroshima
Juha Saunavaara muistuttaa, että Hiroshiman ja Nagasakin muiston pitäisi näkyä aseriisunnassa.
Juha Saunavaara muistuttaa, että Hiroshiman ja Nagasakin muiston pitäisi näkyä aseriisunnassa.YLE / Hannu Tarvas

Hiroshiman ja Nagasakin pommituksissa kuoli ja loukkaantui satoja tuhansia ihmisiä. Heidän lisäkseen suuri joukko ihmisiä menehtyi säteilysairauksiin ja ydinpommin jälkivaikutuksiin.

Katseen suunta tulevaisuuteen

-Jälkiviisauteen ei kannata uhrata paljon energiaa, toteaa Oulun japanilais-suomalaisen yhdistyksen puheenjohtaja Juha Saunavaara, joka työkseen tutkii Japanin historiaa Oulun yliopistossa.

- Jos lasketaan yhteen olemassa olevien ydinkärkien tuhovoima, saadaan noin 150 000 kertaa Hiroshiman pommin tuhovoima, sanoo Saunavaara.

- Toki meidän on syytä muistaa ja kunnioittaa, mutta ennen kaikkea suunnata energiamme aseistariisuntaan ja niitten ponnisteluitten tukemiseen.

Ydinvallat ensi kertaa Hiroshimaa muistamassa

Hiroshima on nykyisin kansainvälisen rauhanliikkeen tärkeä keskus. Siellä järjestetään vuosittain ydinaseiden vastainen muistojuhla. Vasta tämän vuoden muistotilaisuudessa Hiroshimassa nähdään paikalla myös Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Ranskan viralliset edustajat.