Toni Edelmann viihtyy Luhangan rauhassa

Säveltäjä Toni Edelmann on asunut kahdeksan vuotta Luhangassa. Syksyllä 2006 hän perusti Luhangan laulajat -nimisen kuoron. Huomenna kuoro julkistaa ensimmäisen levynsä Luhangan laulajien elojuhlan yhteydessä.

Luhanka
Säveltäjä Toni Edelmann
YLE Keski-Suomi / Simo Pitkänen

Edelmann päätyi aikoinaan Luhankaan etsittyään sopivaa kotipaikkaa eri puolilta Suomea. Sillä matkalla hän päätyi myös Luhankaan.

- Sieltä se löytyi. Avasimme oven ja sitten katsoimme, että tämä on meidän koti. Me olimme ensin puolitoista vuotta vuokralla. Siinä ehti nähdä talon, naapurit ja muut kyläläiset sekä tutustua fantastisiin ihmisiin. Se oli sillä selvä, Edelmann sanoo.

Edelmann kertoo olevansa oikeasti maalaispoika. Hän asui koko kouluaikansa Punkaharjulla ja imi sieltä luonnon kauneuden ja suomalaisen mentaliteetin itseensä. Muutto Luhankaan ei ollut hänelle vaikeaa. Hänen vaimonsa on kotoisin Kiuruvedeltä, joten Luhangan luonnon kauneus ja rauha veti heitä molempia puoleensa.

Edelmannin mielestä Luhangassa ihmiset ovat hyväntuulisia. Hänen mukaansa on harhakuva, että suomalaisilla pikkupaikkakunnilla ei olisi elämää.

- Suomalaiset ihmiset ovat hiljaisia ja ujoja, mutta niiden päässä tapahtuu paljon. Niissä on paljon viisautta. Kun menee kyselemään, niin sieltä yllättäen löytyy hienoja tekstejä, joita voi ryhtyä säveltämään.

Elojuhlat tarjoilee kulttuuria

Vuonna 2006 perustettu Luhangan laulajat -kuoro on tärkeä Edelmannille. Aikaisemmin kuoro on esiintynyt hänen poikansa Samuli Edelmannin jokaisella virsilevyllä. Nyt kuoro on levyttänyt oman levyn, joka julkaistaan huomenna Luhangan laulajien elojuhlan yhteydessä.

- Elojuhlia on edeltänyt viikon kestävä nuorten elokuvakasvatus- ja valokuvaleiri. Sen tuotteita on esillä elojuhlissa. Siellä on Juhani Kotomäen hiljaisuuden huone, jossa on esillä Kotomäen maalauksia. Siellä voi kuunnella samalla meidän kuoron esittämiä lauluja, joita on sävelletty hänen teksteihinsä.

- Sitten elojuhlilla esitetään myös dokumenttielokuva Luhangan koululaisten tekemästä musikaalista Viattomuuden lauluja, jossa oli mukana Arja Koriseva. Oppilaat tekivät itse dokumentin siitä heidän musikaalin tekemisestään.

Lisäksi Luhangan laulajien elojuhlassa esitetään Keski-Suomen elokuvakeskuksen tekemä elokuva Vekkula -kylästä. Vekkuja on Jämsänkoskella sijaitseva kylä.

- Tietenkin sitten aivan lopuksi esitetään Aatamin puvussa ja vähän Eevankin -elokuva ja tämä elokuvahan kuvattu Luhangan kylässä. Tähän liittyy myös kyläläisten muisteluja ja mukana on Matti Kassila, Marja-Leena Kouki, Tuire Salenius, Juha Hyppönen. Kyläläiset ja yleisö voivat kysellä heiltä tähän elokuvaan liittyviä asioita.

Lähteet: YLE Keski-Suomi