Aggregaatit on myyty loppuun koko maassa

Myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot ovat saaneet sähkön varavoimalaitekaupan kuumenemaan. Sekä pienet kannettavat että suuremmat, muun muassa maatilakäyttöön tarkoitetut aggregaatit, ovat loppuneet niin myyjien kuin maahantuojienkin varastoista.

Kotimaa
Traktorikäyttöinen aggregaatti.Matti Rönty

Laitekauppiaat joutuvat levittelemään käsiään, kun tuhannet ihmiset ovat havahtuneet sähkön välttämättömyyteen. Myrskyjen seurauksena sähköt ovat olleet poikki pahimmillaan vuorokausikaupalla ja juuri marjoilla täytetyt pakastimet ovat sulaneet, mielisarja on jäänyt televisiosta näkemättä, eikä nettiin pääse hoitamaan sosiaalisia suhteita. Apua tuskaan löytyy aggregaateista, bensiini- tai dieselkäyttöisestä sähkön varavoimalaitteesta.

Agrimarket-ketjun tuoteryhmäpäälikkö Ilpo Koivisto toteaa aggregaattihyllyjen tyhjentyneen niin maahantuontivarastoista kuin liikkeistäkin.

- Muutamia viikkoja menee, ennen kuin saamme lisää. Harmia ja viivästystä tulee siitä, kun näiden laitteiden eurooppalaisessa päätuottajamaassa Italiassa on paras lomakausi juuri menossa, harmittelee Koivisto.

Myös isot laitteet ovat loppuneet

Maatiloilla, erityisesti eläintiloilla, jatkuva sähkön saanti on nykyisin välttämättömyys. Tiloille on tarjolla sekä traktorikäyttöisiä että omalla moottorilla varustettuja täysautomaattisia laitteita, sanoo Koivisto.

- Eläintiloilla on nykyään paljon tietotekniikkaa esimerkiksi ruokinnan ja olosuhteiden ohjauksessa, joten ilman sähköä ei tulla pitkään toimeen. Nämä isommat laitteet ovat toimitusmyynnissä, joten nopeaa apua ei nyt ole saatavana. Mutta nyt ovat kyllä heränneet nekin tilat, joilla ei ole varavirtaa. Ovi on käynyt myymälöissä tiuhaan.

Meijerit ovat järjestäneet erilaisia kampanjoita varavoimaloiden saamiseksi tiloille. Esimerkiksi Osuuskunta Itämaito järjesti kampanjan viime syksynä, kertoo Osuuskunta Itämaidon Kajaanin toimipaikan myyjä Pasi Räisänen.

- Nämä ovat sellaisia laitteita, joita tarvitaan ehkä kerran vuodessa tai jopa harvemmin. Maahatuojen varastot on myyty tyhjäksi jo edellisen myrskyn aikaan eli siellä ei ole tavaraa mitä asiakkaille voisi tilata ja toimitusaika on 4 - 5 viikkoa.

Vaikka varavoimalaitteita ei nyt pystytä myymään tavaran puutteen vuoksi, on aiemmista kampanjoista apua. Sähköt eivät ole kaikkialta poikki vaan joillakin alueilla ne on saatu palautettua hyvinkin nopeasti. Kainuussa maitotilallisten akuuttia ahdinkoa on pyritty helpottamaan yhteistyöllä, johon myös laitteiden myyjät osallistuvat, kertoo Räisänen.

- Tässä on nyt pyritty kartoittamaan tilannetta, että voisiko joku meidän asiakkaamme lainata jollekin toiselle tämän pahimman tilanteen ohi. Joka tapauksessa kauppa käy tulevina viikkoina kiivaaseen tahtiin, ennustaa Räisänen.

- Kyllä tämä myrsky on nostanut tämän asian niin pintaan, että jokainen haluaa varautua vastaisen varalle ja hommata oman aggregaatin. Tilausaika on pitkä, mutta tilauskirjoihin tippuu nimiä nopeasti.

Lähteet: YLE Kainuu