Kodakin viimeinen Kodachrome-rulla matkasi maailman ympäri

Viimeinen Kodakin valmistama Kodachrome-filmirulla on matkannut ympäri maapallon tunnetun National Geographic -lehden valokuvaajan Steve McCurryn mukana. Valokuvaaja pyysi yhtiöltä itselleen vuonna 2009 valmistuneen viimeisen rullan.

Valokuvaaja Steve McCurry, jonka kasvot heijastuvat kuvassa lasista, kuvasi kuuluisan kuvansa afgaanitytöstä Kodachromelle. Kuva: Carsten Rehder / EPA

Kodachrome 64 -värifilmiä valmistettiin vuosina 1935 - 2009. Se oli maailman ensimmäinen kaupallisesti menestynyt värifilmi. Sen myynti vähentyi kuitenkin dramaattisesti 2000-luvulla, kun valokuvaajat siirtyivät käyttämään muita filmejä tai digitaalikameroita.

McCurryn tarvoitteena oli ottaa filmille kuvia, joissa yhdistyvät hänen pitkän uransa aikana ottamansa kuvat. Koska käytössä oli vain 36 kuvaa, McCurry suunnitteli kesäkuussa aloittamansa kuusiviikkoisen matkan tarkasti.

Ensimmäisen kuvan hän otti uransa alkupisteestä, eli Brooklynin sillalla New Yorkissa. Tämän jälkeen hän kuvasi muutamia julkisuuden henkilöitä, kuten näyttelijä Robert de Niron.

Sitten vuorossa oli Etelä-Aasia, jossa McCurry otti 80-luvulla kuuluisan kuvansa vihreäsilmäisestä afgaanitytöstä. Matka päättyi Yhdysvaltain Kansasissa sijaitsevaan pieneen valokuvausliikkeeseen, joka on viimeinen Kodachrome-filmejä kehittävä valokuvausliike.

Matkassa oli myös epäonnea, sillä pari kuvaa valottui. National Geographic -televisiokanava teki kuvausmatkasta dokumentin, joka esitetään ensi vuonna.