Hyppää sisältöön

Asuntoasiantuntijat: Hintojen nousu ei voi jatkua ongelmitta

Aamu-tv:ssä vierailleet asuntomarkkina-asiantuntijat uskovat, ettei asuntojen hintojen nousu voi jatkua pitkään. Asuntojen hinnat ovat nousseet kesän alussa jälleen huomattavasti, etenkin pääkaupunkiseudulla.

Asuntoja Kruununhaan rannassa Helsingissä
Suomessa asuntolainojen reaalikorot ovat jo miinuksella eikä asuntojen hintojen kohoamiselle näy kattoa. Asiantuntijoiden mukaan asuntojen hintakupla on käsillä.

Varovaisuus asuntomarkkinoilla on lisääntynyt viime kuukausina, mikä näkyy asuntokauppojen määrän vähentymisenä. Vielä talvella asuntokauppa kävi huomattavasti vilkkaammin. Yksi syy varovaisuuteen on Kreikasta Eurooppaan levinnyt markkinoiden epävarmuus.

- Toukokuu on ollut selvä vedenjakaja asuntomarkkinoilla. Mahdollisia asunnon ostajia on siirtynyt vuokramarkkinoille, sanoo Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Asuntojen hinnoissa vähentynyt kaupankäynti ei näy, sillä asuntojen hinnat ovat nousseet selvästi huhti- ja kesäkuun välisenä aikana. Pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen hinnat ovat nousseet 11,7 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Muualla Suomessa hinnat ovat nousseet 7,9 prosenttia.

- Pääkaupunkiseudulla on ihan omat ongelmansa. Kasvukeskukset kuten Turku, Tampere ja Oulu pelaavat samoilla tavoin, mutta viiveellä. Se, mitä tapahtuu pääkaupunkiseudulla, vyöryy muihin kasvukeskuksiin myöhemmin, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inha.

Asuntoja on liian vähän

Asuntojen hintoja nostavat alhainen korkotaso ja liian vähäinen asuntotarjonta. Eniten pulaa on yksiöistä ja kaksioista.

- Nyt laman aikana uusia asuntoja ei ole tehty juuri ollenkaan. Meillä ei ole vielä ymmärretty, että kysyntään pitäisi vastata. Eli jos asuntoja tarvitaan, niitä pitää tehdä, Inha huomauttaa.

Ihna varoittaa, että hintojen jatkuvaa nousua seuraa korjausliike.

- On selvää, että tämä ei voi jatkua ilman, että siitä tulisi myöhemmin ongelmia. Nyt pitäisi saada nopeasti tarjontaa lisää eli kaikki rakennusliikkeet kipinkapin rakentamaan, sanoo Inha.

Halpa korkotaso saa ihmiset vaihtamaan asuntoa helpommin. Inha muistuttaa asuntolainan ottamista harkitseville, että korkotaso tulee nousemaan. Hän kannustaa sitomaan lainat kiinteisiin ja pitempikestoisiin lainoihin.

- Ylisuuria riskejä ei nyt kannata ottaa, myötäilee Metsola.