Uusi päivä -sarja valmistuu kovaa vauhtia

Syksyllä alkavaa TV2:n päivittäisdraamaa kirjoitetaan kiihkeällä tahdilla. Uusi päivä -draamasarjan pääkirjoittaja Petri Repo kuvailee käsikirjoitustiimiä eräänlaiseksi kirjoitustehtaaksi. Kolme kertaa viikossa esitettävä draamakomedia on suunnattu koko perheelle ja sillä tavoitellaan laajaa yleisöä.

kulttuuri
Rosa Hautala
Rosa Hautala Kangasalta kuuluu uuden päivittäissarjan näyttelijäkaartiin.YLE

Uusi päivä -draamasarjan koneistoa on rasvattu Tampereella Rantatien tuotantotiloissa jo maaliskuusta lähtien. Käsikirjoituksia syntyy kolmen jakson viikkovauhdilla. Kirjoitustehtaan toiminnasta vastaava Petri Repo kertoo, että kaiken kaikkiaan sarjan käsikirjoittajia on parisenkymmentä.

- Kymmenkunta heistä tekee työtään pääkallonpaikalla täällä tuotantotiloissa. Jaksojen ja dialogin kirjoittajat työskentelevät kotonaan. Tämä on tiimityötä sanan varsinaisessa merkityksessä, sanoo Repo.

Pääkirjoittaja Petri Repo pitää nopealla tahdilla tehtävän sarjan kirjoitusurakkaa haastavana mutta palkitsevana. Kun pitkän päivittäisdraaman tuotanto alkaa pyöriä, käsikirjoittaja pääsee ainutlaatuiseen vuorovaikutukseen koko tuotannon kanssa.

- Kirjoittajat tekevät työtään studioiden välittömässä läheisyydessä. He oppivat tuntemaan näyttelijät ja tietävät, millaisille näyttelijöille tekstiä kirjoitetaan. Myös näyttelijät ruokkivat kirjoittajia omilla ehdotuksillaan, kun he oppivat tuntemaan omat roolihahmonsa.Tällainen työtapa on hyvin antoisaa ja palkitsevaa, arvioi Repo.

Virtauksessa on kaikki vähän paremmin

Virtauksen kuvitteelliseen pikkukaupunkiin sijoittuva draamasarja kertoo yhteisöistä ja yhteisöllisyydestä perheiden, paikallisen energiayhtiön työntekijöiden ja paikkakunnalla toimivan ilmaisutaidonlukion oppilaiden elämän kautta.

- Pyrimme kuvaamaan nykypäivän Suomea ristiriitoineen ja valo- ja varjopuolineen. Ehkä kuitenkin siitä näkökulmasta, että Virtauksessa asiat ovat vähän paremmin kuin keskiverto-Suomessa ylipäätään.

Repo luonnehtiikin sarjaa kohotetuksi realismiksi:

- Virtauksessa pyritään ratkomaan ongelmia ja ihmiset kannattelevat toisiaan. Me kerromme siitä Suomesta, jollainen maamme voisi olla.

Sarja on läsnä myös verkossa

Uusi päivä -draamasarjan vastaava tuottaja Arttu Nurmi hehkuttaa sarjan monimediaalisuutta ja sen mahdollisuuksia toimia muun muassa sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa sarjalla tavoitellaankin mahdollisimman laajaa yleisöpohjaa.

- Tämän tyyppisten pitkäkestoisten sarjojen läsnäolo muuallakin kuin televisioruudussa on nykypäivänä lähes välttämätöntä, sanoo Nurmi.

Uusi päivä -draamakomediaa esitetään Yle TV2:ssa lokakuusta alkaen.

Lähteet: Radion Kulttuuriuutiset / Leena Peltokangas