Campbellin saamat veritimantit poliisin hallussa

Liberian entistä presidenttiä vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä on saatu lisää tietoa tärkeäksi kysymykseksi nousseista veritimanteista. Huippumalli Naomi Campbell kertoi antaneensa lahjaksi saamansa timantit hyväntekeväisyysjärjestölle 13 vuotta sitten. Veritimanteiksi epäillyt kivet ovat nyt poliisin hallussa.

Ulkomaat

Haagin tuomioistuimessa jatkettiin perjantaina oikeudenkäyntiä Liberian entistä presidenttiä Charles Tayloria vastaan. Torstaina huippumalli Naomi Campbell kertoi saaneensa Etelä-Afrikan vierailullaan vuonna 1997 kangaspussin, jossa oli muutamia pieniä timantteja.

Campbell kertoi antaneensa saamansa timantit Etelä-Afrikan silloisen presidentin Nelson Mandelan hyväntekeväisyysjärjestölle ja pyytäneensä tekemään niillä "jotakin hyvää".

Timantit vastaanotti järjestön edustaja Jeremy Ratcliffe, joka kertoi pitäneensä timantit itsellään 13 vuoden ajan. Ratcliffen mukaan hän ei halunnut sotkea järjestöä mihinkään laittomaan toimintaan.

Poliisin pyynnöstä Ratcliffe luovutti timantit viranomaisille torstaina. Poliisin mukaan timanttien aitoutta tutkitaan parhaillaan.

Campbellin epäillään saaneen timantit Liberian entiseltä presidentiltä Charles Taylorilta. Taylorin uskotaan myyneen aseita Sierra Leonen sisällissotaa käyneille kapinallisryhmille ja saaneen maksuksi veritimantteja. Veritimanteiksi kutsutaan timantteja, jotka ovat peräisin konfliktialueelta ja joita kaupataan sisällissotien rahoittamiseksi.

Sierra Leonen erikoistuomioistuimen syyttäjän mukaan Naomi Campbellin todistus voi osoittaa Charles Taylorin valehdelleen, kun hän on kertonut, ettei hänellä ole ollut koskaan sellaisia timantteja.

Lähteet: AFP, AP