1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Medvedev nimeäisi miliisit jälleen poliiseiksi

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ehdottaa, että Venäjän miliisit nimetään jälleen virallisesti poliiseiksi. Miliisi-nimitys otettiin käyttöön vuoden 1917 bolshevikkivallankumouksen jälkeen. Laajalle levinnut korruptio, mielivaltaiset otteet ja epäiltyjen pahoinpitely ovat heikentäneet kansalaisten luottamusta miliiseihin.

Ulkomaat
Pietarin Miliisiakatemiasta valmistuneet tervehtivät opinahjon päällikköä.
ANATOLY MALTSEV / EPA

Neuvostoliitossa käytetyllä miliisi-nimityksellä korostettiin bolshevikkien poliisivoimien vallankumouksellista luonnetta. Nimitys säilyi Neuvostoliiton hajottuakin. Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan nyt olisi tärkeää korostaa lainvalvojien ammattimaisuutta.

- Lokakuun vallankumouksen ajoista lainvalvojia on kutsuttu maassamme miliiseiksi. Siten heidät kuvattiin kansasta nousseiksi tai, kuten sanottiin, työläisten ja maanviljelijöiden edustajiksi. Nämä olivat vapaaehtoisia olkahihnoissa. Me kuitenkin tarvitsemme ammattilaisia, presidentti Medvedev sanoi.

- Mielestäni on tullut aika palauttaa miliisilaitokselle sen aikaisempi nimitys ja nimittää vastedes lainvalvontaelimiä poliisiksi.

Medvedevin ehdotus uudelleennimeämisestä on osa yrityksiä uudistaa Venäjän pahoin ryvettynyt miliisilaitos. Medvedevin mukaan uuden poliisilain pitää selvästi listata sisäministeriön työntekijöiden velvollisuudet, jotta myös tavallisilla kansaisilla olisi selvä käsitys siitä, mitä poliisi voi tehdä ja mitä sen ei pidä tehdä.

Medvedev lupasi myös, että tulevaisuudessa Venäjän poliisit vapautetaan tehtävistä, jotka eivät kuulu poliisin ydintehtäviin. Tällaisia ydintehtäviin kuulumattomia tehtäviä olisivat presidentin mielestä esimerkiksi autokatsastus ja selviämisasemien ylläpito.

Lähteet: AP, Itar-Tass, YLE Uutiset