100-vuotiaan Hyökyn vuosi on yhtä juhlaa

Kippari Patu Patasen mielestä 100-vuotias Hyöky on tällä hetkellä välttävässä kunnossa. Maailman pienimmän merimuseon tuhansille tarinoille pitäisi löytää hyvä kirjuri, Patu aprikoi.

100 vuotta täyttävän höyrylaiva S/S Hyökyn kipparilla Patu Patasella riittää juhlittavaa tänä vuonna. Kuva: Yle / Raine Martikainen

Ainakin kaikille Haminan Tervasaaressa liikkuville tuttu höyrylaiva S/S Hyöky täyttää kesällä 100 vuotta. Haminan Höyrylaiva Oy hankki laivan omistukseensa vuonna 1983. Alusta asti mukana ollut kippari Patu Patanen kertoo, että merkkivuotta tullaan juhlimaan Haminan lisäksi Helsingissä ja Kotkassa.

Hyöky on kesällä mukana juhlistamassa myös lauluntekijä Veikko Lavin 100-vuotisjuhlavuotta sekä Meripäivien 50-vuotista taivalta. Varsinaiset 100-vuotisjuhlat pidetään Hamina Tattoon aikaan kahtena iltana.

- Pidetään ensin keskiviikkona 50-vuotisjuhlat ja sitten torstaina toiset samanalaiset, ettei tule liian rankkaa, Patu nauraa.

"Saattohoitoa puolin ja toisin"

Ennen juhlinnan aloittamista laiva käy vielä Helsingissä huollettavana. Patun mukaan mitään suuria korjauksia ei tarvitse tehdä, pientä pintaremonttia ja siivousta. Myös joulukoristeet pitäisi jo ottaa pois juhannuskoivujen tieltä.

Hyöky on hänen mielestään tällä hetkellä välttävässä kunnossa, ja kunnostusta on jouduttu tekemään kädestä suuhun -hengessä. Osaajatkin ovat Patun mukaan suureksi osaksi jo lepäämässä "Ristniemen kankaalla". Hyökyn tulevien elinvuosien määrää hän ei ala arvailemaan.

- Olen jo itsekin aika kypsässä iässä. Tässä annetaan tavallaan saattohoitoa puolin ja toisin.

Maailman pienin merimuseo juhlii myös

Monessa paikassa häärivä Patu on ollut myös mukana perustamassa "maailman pienintä merimuseota" Haminan keskustaan. Sille tulee puolestaan täyteen 10 vuotta. Idea lähti liikkeelle samoihin aikoihin, kun Suomen Merimuseon sijoittamista Kotkaan suunniteltiin.

Museoesineitä on kaivettu omista nurkista ja saatu lahjoituksina, joita tulee koko ajan lisää. Esineet liittyvät niin Hyökyyn, Haminaan kuin merenkulkuun ylipäätään. Joitakin esineitä on luovutettu Forum Marinum -museolle Turkuun sekä Merikeskus Vellamoon.

Patu Pataselle rakkaimpia esineitä ovat eri laivojen liput. Museosta löytyvät muun muassa Höyrylaiva Haminan viimeinen lippu sekä Suomen Joutsenen lippu.

Kokoelmaan liittyy lukematon määrä tarinoita, jotka ovat kuitenkin kaikki vain Patun omassa päässä tallessa.

- Joku hyvä kirjuri pitäisi löytää ennen kuin potkaisen tyhjää. Muuten käy huonosti, sanoo Patu.