Merimieskirkko on monen kakkoskoti

Suomen Merimieskirkon merkitys raskaan liikenteen kuljettajille on kasvanut entisestään. Työtahti on tiivistynyt, ja kuljettajat voivat viettää pitkiäkin aikoja yksin tien päällä. Pesutilojen lisäksi taukopaikalla on tärkeää juttuseura. 135-vuotiaasta Merimieskirkosta onkin muodostunut monelle tärkeä paikka.

Merimieskirkko
Merimieskirkko tarjoaa rauhaisan seisahtumispaikan niin seiloreille kuin rahtareillekin.
Merimieskirkko tarjoaa rauhaisan seisahtumispaikan niin seiloreille kuin rahtareillekin.YLE / Jouni Koutonen

- Tää on meille sellanen kakkoskoti, osalle jopa ykköskoti, jos on lähtenyt ajoon vaikkapa tuolta Oulun tai Rovaniemen suunnalta, pohtii Turun Merimieskirkon vakiovieras Kari Sironen.

- Määkin olen täällä nyt joka ilta ollut tällä viikolla, että viikonloput vain menee sitten kotona pelkästään, hän jatkaa.

Turun johtava satamakoordinaattori Satu Oldendorff kertoo, että moni kahville poikkeava kuski on tullut jo tutuksi. Asiakkaiden kanssa vaihdetaan kuulumisia päivittäin, ja välillä vastaan tulee erikoisempiakin pyyntöjä.

- Viime viikolla olen silittänyt yhdelle miehelle housut ja paidan. Hän kysyi, voisiko saada tällaisen erikoisavun. Kyllä minä sen sitten silitin, ei se siitä kiinni ole mitä täällä touhuaa, kunhan on läsnä, kolmisenkymmentä vuotta Merimieskirkolla työskennellyt Oldendorff miettii.

Tärkeintä on juttuseura

- Tää on sellasta niin sanotusti sielunhoitoa tässä samalla, kun pystyy keskustelemaan toisten kuskien ja henkilökunnan kanssa, että ei tarvitse kenenkään vaan mörköillä tossa autossa, Sironen kertoo.

Oldendorffkin pitää Merimieskirkon tärkeimpänä tehtävänä ihmisten kohtaamista ja läsnäoloa. Tukikohdan merkitys on hänen mukaansa kasvanut sitä mukaa kun työelämä on muuttunut tiivistahtisemmaksi.

- Merenkulkijat ja pitkän matkan kuljettajat voivat olla kauankin poissa kotoa, tehdä töitä joko yksin tai pienessä työporukassa. Meillä muilla on pakopaikkoja, pääsemme purkamaan mieltämme jollekin, Oldendorff kuvailee.

Kakkoskotina jo 135 vuotta

Suomen Merimieskirkko on tarjonnut kulkijoille seuraa ja apua yli sadan vuoden ajan. Tänään Merimieskirkko juhlistaa 135-vuotista taivaltaan kiertoajelulla ja erilaisilla tilaisuuksilla. Pitkään historiaan mahtuu paljon, mutta Satu Oldendorffille on selvää mikä on Merimieskirkon suurin saavutus.

- Minun mielestäni se, missä me olemme tämän 135 vuoden aikana onnistuneet on läsnäolo. Me olemme näiden ihmisten elämässä mukana, antamalla heille kodinomaisen paikan, jossa viettää aikaansa, Oldendorff kertoo.

- Ei tämä tietokonemaailma taikka kaikki meidän tekniset mahdollisuudet mitä on tullut, eivät koskaan korvaa toista ihmistä, hän jatkaa.

Lähteet: YLE Turku