Vantaanjoelle odotetaan lauantaina satoja kaljakellujia

Vantaanjoki täyttyy tänäkin vuonna erilaisilla kumiveneillä kelluvista ja olutta nauttivista ihmisistä. Poliisi on varautunut tapahtumaan ylimääräisillä polkupyöräpartioilla.

Kuva: YLE

Kaljakellunta on tapahtuma, jolla ei ole varsinaista järjestäjää. Reitti ja ajankohta sovitaan internet-keskusteluissa.

Tänä vuonna kellunta lähtee liikkeelle lauantaina puoliltapäivin Keravanjoen ja Vantaanjoen risteyskohdasta ja päättyy Pikkukosken uimarannalle. Aiemmista vuosista poiketen reitti kulkee pelkästään Helsingin alueella.

Poliisi valvoo kellujia pyörän selästä

Helsingin poliisi on varautunut tapahtumaan ylimääräisillä partioilla. Joen molemmin puolin kulkee kellunnan aikana polkupyöräpoliiseja valvomassa järjestystä ja turvallisuutta.

Edellisinä vuosina suurimpia ongelmia ovat olleet roskaaminen ja rantautuminen yksityisille tonteille, kertoo ylikomisario Ari Taipale Helsingin poliisista.

– Polkupyörällä poliisi pääsee hyvinkin lähelle rantaa ja puuttuu virheisiin käskyin ja kehotuksin. Poliisi kehottaa ottamaan roskia mukaansa ja katsomaan sopivamman paikan tarpeille.

Taipale muistuttaa kellujia myös siitä, että moottoroidulla veneellä liikkuja saattaa syyllistyä ruorijuopumukseen.

– Tämä monelta tuntuu unohtuvan. Viime vuosina joillakin on ollut mukana moottoreita. Ei kovin isoja, mutta kuitenkin. Siellä oli viime vuonna tällaisia rajatapauksia, että ei ihan vielä täyttynyt, mutta hyvin lähellä oli.

Kaveria ei jätetä

Poliiseilla on mukanaan myös kevyt pelastuskalusto, mutta vakavammissa tapauksissa turvaudutaan pelastuslaitoksen apuun.

– Porukkaa on joessa aina ollut sen verran paljon, että useimmiten lähin apu tulee kaverilta vieressä, jos jonkun alus vaikkapa pettää, Taipale toteaa.

Kaljakellunta on toteutunut vuodesta 1997 lähtien kerran vuodessa. Se sai alkunsa vuonna 1997 Vantaan Rekolasta.