Hyppää sisältöön

Vantaan barokin renessanssi

Vantaalla käynnistyy sunnuntaina uusi musiikkifestivaali, joka jatkaa kaksi vuotta sitten lopetetun Vantaan barokin perinteitä. Suomalaisen barokkiorkesterin järjestämien ensimmäisten Vantaan musiikkijuhlien vieraiksi saapuu useita nimekkäitä vanhan musiikin taitajia.

Wieland Kuijken Kuva: Vantaan musiikkijuhlat

Vantaan musiikkijuhlat syntyi 16 kesää toimineen Vantaan barokki -nimisen festivaalin raunioille. Taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola ei kuitenkaan halua, että uudesta festivaalista puhutaan Vantaan barokin jatkajana.

- Kysymyksessä on aivan toinen festivaali. Ajankohta on sama ja paikkakunta on sama, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Kyseessä on musiikkijuhla, joka aloittaa uuden toiminnan, Luolajan-Mikkola sanoo.

Vantaan barokki loppui kaksi vuotta sitten siihen, kun järjestäjät pettyivät Vantaan kaupungin rahoitukseen. Uudella festivaalilla on silti yhteys Vantaan barokkiin, sillä myös sen pääpaino on niin kutsutussa vanhassa musiikissa.

Lisäksi Luolajan-Mikkola teki yhteistyötarjouksen Vantaan kaupungin kulttuuripalveluille, kun Vantaan barokin tulevaisuus näytti epävarmalta.

Musiikkia keskiajalta romantiikkaan

Vantaan musiikkijuhlien järjestäjänä on Suomalainen barokkiorkesteri, joka aiemmin tunnettiin nimellä Kuudennen kerroksen orkesteri. Sen tarjoama ohjelmisto kattaa laajemman ajanjakson kuin Vantaan barokki aikanaan.

- Menemme varhaisempaan aikaan, 800-luvulle. On myös Mozartia ja romantiikkaa. Emme jatkossakaan keskity mihinkään tiettyyn ajanjaksoon, vaan periodisoittimiin, olivat ne sitten miltä aikakaudelta tahansa, Luolajan-Mikkola sanoo.

Ensimmäisen festivaalin taiteilijakaarti on nimekäs. Vierailijoita ovat muun muassa klarinetisti Eric Hoeprich, viola da gamban soittaja Wieland Kuijken sekä maailman parhaisiin lukeutuva gambayhtye Phantasm.

Sopivia konserttitiloja on harvassa

Yksi musiikkijuhlien tärkeimmistä konserttipaikoista on Pyhän Laurin kirkko, jonka rakennustyöt alkoivat 1400-luvulla. Mutta vaikka Vantaa oli elävä asutuskeskus jo keskiajalla, historiallisille soittimille sopivien konserttitilojen löytyminen tuottaa päänvaivaa.

- Vantaan kaupungilla ei oikeastaan ole periodisoittimille sopivia tiloja. Martinus-sali ei ole erityisen hyvä. Jossain vaiheessa voidaan ajatella kartanokonsertteja, varsinkin jos Håkansbergin kartanon kunnostus valmistuu, Luolajan-Mikkola sanoo.

Vantaan musiikkijuhlien ohjelmistoa kuullaan Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 11.8. 2010 klo 19.03.

.
.