1. yle.fi
  2. Uutiset

Moskovassa entistä vaarallisempi savusumu

Moskovan saastepitoisuudet nousivat lauantaina jopa yli kuusi kertaa sallittua korkeammiksi. Savusumu on edelleen sakea, ja se on tunkeutunut jopa maanalaiseen. Kaupungin matkatoimistot kertovat myyneensä pakettimatkat ulkomaille loppuun. Saksa sulkee suurlähetystönsä Moskovassa toistaiseksi.

Ulkomaat
Ihmisiä kävelemässä hengityssuojaimet kasvoillaan
Ihmiset käyttivät hengityssuojaimia kävellessään Punaisella torilla Moskovassa 7. elokuuta.Reuters-TV
Ihmisiä savusumun peittämällä torilla.
Venäjällä riehuvien metsäpalojen määrä kasvoi selvästi lauantaina, kertovat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliittihavainnot. Lauantaina havaittiin Venäjällä kaikkiaan 564 paloaluetta. Määrä kasvoi perjantaista yli 200:lla.

Lämpötila kaupungissa oli lauantaina 36 astetta, eikä sääennuste lupaa helpotusta vielä useaan päivään.

Savusumu vaikeuttaa elämää monin tavoin. Domodedovon ja Vnukovon lentokentän liikennettä on rajoitettu ja osa lennoista on peruttu kokonaan huonon näkyvyyden takia. Näkyvyys oli aamupäivällä 325 metriä. Shremetjevon kenttä toimii normaalisti.

Moseconomonitoring-tutkimuslaitoksen mittausten mukaan häkäpitoisuudet ovat jopa 6,6 kertaa turvarajaa korkeampia. Myös muut ilman saastepitoisuudet ovat korkeita.

Terveysviranomaiset kehottavat moskovalaisia käyttämään hengityssuojia ulkona liikkuessaan.

- En kestä tätä enää, 25-vuotias Anna Kozyreva sanoi uutistoimisto AP:lle.

- Vanhempani ovat jo lähteneet kaupungista. Minäkin haluaisin hengittää normaalisti, mutta en voi jättää työtäni, hän valitti.

Yhdysvallat, Saksa ja Ranska kehottavat kansalaisiaan harkitsemaan uudelleen Venäjälle matkustamista. Saksa on ilmoittanut sulkevansa Moskovan suurlähetystönsä toistaiseksi.

Suomen ulkoministeriö ei toistaiseksi ole antanut uusia matkustusohjeita Venäjälle, mutta Moskovan lähetystö seuraa tilannetta ja on yhteydessä muihin EU-maihin.

Helle-ennätykset uusiksi

Helleaalto on jatkunut Venäjällä lähes koko kesän. Helle-ennätyksiä on rikottu eri puolilla maata.

Moskovan uusin lämpöennätys tehtiin 29.7. Baltshugin mittausasemalla, missä lämpötila nousi 39 asteeseen. Edellinen ennätys, 37,2 astetta, oli vuodelta 1920.

Vuoden 1920 ennätystä on nyt sivuttu tai se on ylitetty jo viisi kertaa kuluneen 11 päivän sisällä.

Heinäkuun keskilämpötila oli 7,8 astetta korkeampi kuin pitkän ajan keskiarvo. Edellinen ennätys oli vuodelta 1938, jolloin keskilämpötila ylitti pitkäaikaisen keskiarvon 5,3 asteella.

Heinäkuussa lämpötila oli 22 päivää 30 asteen yläpuolella. Tämäkin rikkoo kirkkaasti edellisen ennätyksen, joka oli vuodelta 1972. Tuolloin 30 asteen ylittäviä päiviä oli 13, kertovat Moskovan säätilastot.

Nyt 30 asteen lämpötila on ylitetty Moskovassa 24 peräkkäisenä päivänä, eikä viilentymistä ole luvassa ainakaan viikkoon.

Venäjän helteet ovat seurausta voimakkaasta korkeapaineesta, joka pysyttelee tiukasti paikoillaan. Atlantin suunnalta tulevat matalapaineet kiertävät korkeapaineen aluetta. Suomi sijaitsee korkeapaineen rajalla, joten meille tulee sadealueita, mutta niiden reitin ennustaminen on hankalaa.

Paikallaan pysyttelevä voimakas korkeapaine on tavanomainen ilmiö, joka on tyypillinen laajoille, Venäjän kaltaisille manneralueille. Tänä vuonna ilmiö on ollut poikkeuksellisen voimakas.

Teoriassa korkeapaine voi pysytellä ennallaan vielä viikkoja. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä loppukesällä auringon lämmittävä vaikutus alkaa jo hiipua heinäkuun tasosta.

Lähteet: YLE Uutiset, Itar-Tass, AP

Lue seuraavaksi