1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Timen kansikuvan afgaaninaista autettiin myös Suomesta

Yhdysvaltalaisen Time-lehden kansikuvan silvottu 19-vuotias afgaaninainen, Bibi Aisha, löysi turvan Suomen kehitysyhteistyörahoilla rahoitetusta turvakodista. YLE Uutisten toimittaja tapasi Aishan kabulilaisessa turvakodissa kesäkuussa. Naisen kasvojen operoinnista käytiin keskusteluja myös HUS:n Meilahden sairaalan kanssa.

Kuva: YLE

Veriteon hyvitykseksi naitettu Aisha kohtasi pakkoavioliitossaan kotiväkivaltaa. Hänen pakoyrityksensä päättyi, kun perheen miehet löysivät ja pahoinpitelivät hänet.

- Miehet kerääntyivät ympärilleni ja ajattelin että nyt minut tapetaan. Sitten miehet sitoivat käteni ja jalkani ja leikkasivat korvani ja nenäni irti, Aisha kertoi huivinsa takaa YLE Uutisille kesäkuussa.

Naisen asema kuin keskiajalla

Aishan tapauksen tunteva ja lukuisilla kriisialueilla työskennellyt professori Helena Ranta kertoo, että Kabulin turvataloista vastaava järjestö Women for Afghan Women ehti saada Yhdysvalloista apua nopeammin kuin Suomesta.

Ranta pitää kaikista tuntemistaan maista naisen asemaa surkeimpana juuri Afganistanissa.

- Afganistanissa kuolee joka tunti kolme naista pelkästään synnytyskomplikaatioihin, koska koulutettua henkilökuntaa ja sairaaloita ei yksinkertaisesti ole olemassa, Ranta sanoo.

Suomen Unifemissa toimivan Rannan mukaan järjestö aikoo seuraavaksi jalkautua afganistanilaisiin kyliin jakamaan naisille tietoa muun muassa heidän laillisista oikeuksistaan.

- Helppoa se ei tule olemaan, mutta mikään ei muutu, jos ei yritä. Pois lähteminen olisi väärä viesti.

Time-lehden elokuun alussa ilmestyneen numeron kansikuvaan päätynyt Aisha odottaa kasvokirurgin leikkauksia parhaillaan Yhdysvalloissa.

- Nainen ei olisi paljastanut kasvojaan, jos olisi vielä Afganistanissa, turvakodin toimintaa hyvin tunteva suomalainen kertoo YLE Uutisille Afganistanista.