1. yle.fi
  2. Uutiset

Satelliitit: Venäjällä runsaasti uusia paloja

Venäjällä riehuvien metsäpalojen määrä kasvoi selvästi lauantaina, kertovat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliittihavainnot. Lauantaina havaittiin Venäjällä kaikkiaan 564 paloaluetta. Määrä kasvoi perjantaista yli 200:lla.

Ulkomaat
Metsäpaloja Nizhny Novgorodin lähellä 27 heinäkuuta, sateliittikuva.
Metsäpaloja Nizhny Novgorodin lähellä 27 heinäkuuta.NASA

Nasan Aqua- ja Terra-satelliitit rekisteröivät Venäjän alueella eniten metsäpaloja tiistaina, jolloin niitä oli 636. Keskiviikkona paloja oli 376, torstaina 535 ja perjantaina 362, kertoo venäläinen uutistoimisto RIA-Novosti.

Valtaosa paloista on Venäjän Euroopan-puoleisessa osassa, mutta myös esimerkiksi Uralvuorten takana Hanti-Mansiiskin autonomisella alueella paloja havaittiin lauantaina 75.

Venäjän hätätilaministeriön sunnuntaiaamun tiedot palojen lukumäärästä ovat samansuuntaisia. Ministeriön mukaan lauantaina sammutettiin 276 paloa, mutta uusia syttyi 269. Tulessa oli sunnuntaiaamuna 190 000 maastoa.

Moskovan alueella turvesuopalot alkavat pikkuhiljaa olla hallinnassa. Turvepaloja saadaan sammumaan nyt enemmän kuin uusia syttyy.

Moskovalaiset yrittävät paeta kaupungista

Moskovan ilmanlaatu on edelleen erittäin huono. Häkäpitoisuus on 6,6 kertaa ja pienhiukkasten pitoisuus 2,2 sallittua korkeampi.

Lukuisat moskovalaiset yrittävät poistua kaupungista. Domodedovon lentokentällä on jumissa noin 2 000 turistia, joiden lento on savun takia peruuntunut. Moskovan eteläpuolella sijaitseva Domodedovo on kärsinyt eniten savuhaitoista. Sheremetjevon ja Vnukovon kentät toimivat lähes normaalisti, joskin lentojen myöhästymisistä varoitetaan.

Moskovan kaduilla monet ihmiset käyttävät hengityssuojia tai märkiä huiveja kasvoillaan. Viranomaisten mukaan terveyden kannalta olisi pysytellä sisätiloissa.

Läntisen Venäjän helleaalto ei osoita hellittämisen merkkejä. Myös Ukrainan virallisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan Ukrainassa lämpötila pysyttelee lähipäivinä 40 asteen tuntumassa.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi