Venäjän metsäpalosavut hälvenevät pääkaupunkiseudulla

Ilmanlaatu on palautumassa pääkaupunkiseudulla tavanomaiseksi. Venäjän metsäpaloista aiheutuvat savut olivat Uudellamaalla pahimmillaan aamupäivällä torstaina.

Kotimaa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mittausten mukaan ilmanlaatu on heikentyi torstaiaamupäivän aikana huonoksi tai välttäväksi koko pääkaupunkiseudulla.

Hiukkaspitoisuudet olivat korkeita muutaman tunnin ajan koko seudulla. Ilmanlaatu oli puoliltapäivin tehdyissä mittauksissa huono HSY:n Mannerheimintien, Kallion, Töölöntullin ja Luukin mittausasemilla. Mittausten mukaan pienhiukkaspitoisuudet olivat pääkaupunkiseudulla yli 60 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Terveysperusteinen WHO:n ohjearvo on 25 µg/m3 vuorokaudessa.

Metsäpalot lisäävät pienhiukkasten ja ärsyttävien hiilivetyjen määrää ilmassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonsäteily lisää myös haitallisia alailmakehän otsonipitoisuuksia, joten riskiryhmät voivat saada ärsytys- ja terveysoireita. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, kuten keuhko- ja sydänsairaat, voivat vähentää altistumistaan pysyttelemällä sisätiloissa ovet ja ikkunat suljettuina.

Ilmavirtaus kääntyy

Ilmatieteen laitos ennustaa tilanteen paranevan, kun etelästä saapuu sade- ja ukkoskuuroja. Samassa yhteydessä myös ilmavirtaus kääntyy etelän ja lounaan välille, eli uusia palosavuja ei enää Venäjältä pääse Suomeen.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman kertoo haittavaikutusten jäävän vähäisiksi.

– Palopesäkkeet Venäjällä ovat sen verran kaukana, että savu sekoittuu pian aika hyvin ilmakehään.

Nymanin mukaan ennusteiden perusteella savu ei hätyyttele suomalaisia lähipäivinä uudestaan, vaikka metsäpaloja ei saataisikaan aisoihin.

– Palosavut vetäytyvät tuulten takia kauas Suomen rajojen itäpuolelle, laskeskelee Nyman.

Neljä vuotta sitten Etelä-Suomea riivannutta savusumua ei siis näillä näkymin ole odotettavissa. Tuolloin pääkaupunkiseutu kärsi savusta ankarasti, koska palot olivat huomattavasti lähempänä Suomen rajaa.

Torstaina Ylen aikaisen kuulijoilta tuli useita havaintoja utuisista savupilvistä ja savunhajusta ympäri Uuttamaata.

Lähteet: YLE Helsinki