"Porissa tuskin mitään olisi voitu tehdä toisin"

Sisäministeriön pelastusylijohtaja Pentti Partanen arvioi, ettei Porin Sonisphere-festivaaleilla olisi voitu tehdä paljon mitään toisin myrskyn aiheuttamien loukkaantumisten välttämiseksi.

Kotimaa
Sonispheren lava
Yle

Festivaalille iskenyt ukkosmyräkkä oli pelastusylijohtaja Partasen mukaan erittäin yllättävä ja paikallinen sääilmiö.

- Vaikka suursäätila tietysti oli eilen myrskyinen ja hankala, niin siinä ympäristössähän oli ollut hyvinkin rauhallinen säätila. Kyllä tässä äärimmäisen poikkeuksellisesta tilanteesta on ollut kysymys, Partanen sanoo.

Partanen uskoo, että suurten yleisötilaisuuksien järjestäminen tunnetaan Porissa hyvin.

- Luulenpa, että kovin helppoja keinoja sanoa, mitä toisin olisi voitu tehdä, voi olla vaikea löytää.

Tapahtumat on Partasen mielestä kuitenkin tutkittava tarkkaan.

- Totta kai nyt on syytä tutkia tarkkaan, kuinka tämä ilmiö eteni. Olisiko jollakin paremmilla kiinnityksillä tai muulla tämmöisillä voitu jotakin tehdä, Partanen pohtii.

"Jatkopäätös harkittu"

Pelastusylijohtaja Partanen sanoo, että päätös tilaisuuden jatkamisesta tehtiin erittäin perusteellisen ja vakaan harkinnan jälkeen. Hän kertoo keskustelleensa jatkamisesta poliisiylijohtajan kanssa.

- Edellytimme, että kaikki viranomaiset siellä paikalla ovat jatkamisesta samaa mieltä. Pelastus- ja poliisiviranomaiset kävivät tapahtuman järjestäjien kanssa asiaa läpi ja selvittivät meteorologien tietoja tilanteen edistymisestä. Uskon, että siellä on tehty jatkopäätös erittäin suurella vastuullisuudella.

Partanen huomauttaa, ettei myrsky synnyttänyt festivaalialueelle paniikkia, ja yleisö halusi festivaalin jatkuvan. Yleisötapahtumia perutaan harvoin sääennusteiden vuoksi. Minkälainen sääennuste voisi aiheuttaa suuren festivaalin perumisen?

- Voisin kuvitella, että jos paikka on esimerkiksi sateelle erittäin altis ja ennustettaisiin valtavia rankkasateita ja jouduttaisiin mudassa kulkemaan, ja se etukäteen tiedettäisiin. Uskoisin, että se olisi yksi mahdollinen tekijä.

Lähteet: YLE Uutiset