Etelä- ja Kaakkois-Suomen ilmassa runsaasti myrkyllisiä hiukkasia

Venäjällä Moskovan seudulla leimuavista metsäpaloista on kulkeutunut Suomeen savua, joka sisältää ärsyttäviä, myrkyllisiä pienhiukkasia. Etelärannikolla ja itärajan tuntumassa Kaakkois-Suomessa ilmassa on sunnuntain aikana ollut hiukkasia seitsenkertaisesti tavanomaiseen verrattuna.

Kotimaa
Näkymä Länsi-Pasilasta sunnuntaina klo 09.20.
Yle / Derrick Frilund

Ilmanlaatu Kaakkois-Suomessa on ollut sunnuntaina paikoin erittäin huonoa. Helsingin keskustassa ilmanlaatu on ollut pääosin huonoa. Ilmatieteen laitos ennustaa, että hiukkaspitoisuudet saattavat kasvaa vielä hieman sunnuntai-illan aikana, mutta jo maanantaina ilma puhdistuu ilmavirtausten kääntymisen ansiosta.

Metsäpalosavujen mukana tulevien pienhiukkasten tyyppiä ei voida vielä tässä vaiheessa sanoa, sillä asia selviää vasta ilmasta otettujen näytteiden perusteella.

- Tyypillisesti palosavujen mukana tulevat hiukkaset ovat esimerkiksi hiilivety-yhdisteitä, elohopeaa ja muita raskasmetalleja tai hiiltä riippuen siitä, mikä palaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen ilmanlaadun erikoistutkija Virpi Tarvainen.

Riskiryhmät saattavat oireilla

Pääkaupunkiseudun mittauspisteissä ilman pienhiukkaspitoisuudeksi mitattiin aamulla 70 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa. Kaakkois-Suomesta on tavattu yli 75 mikrogramman pitoisuuksia. Vuosikeskiarvot ovat selvästi pienempiä, noin 10 mikrogrammaa. Maailman terveysjärjestön WHO:n vuorokausikeskiarvon suositus on 25 mikrogrammaa per kuutio.

Vaikka ilman hiukkaspitoisuudet ovatkin paikoin poikkeuksellisen korkealla, vaarallisella tasolla ne eivät ole. Perusterveen ihmisen ei tarvitse reagoida tilanteeseen poikkeuksellisesti, mutta riskiryhmiin kuuluvien kannattaa välttää rasittavaa toimintaa ulkoilmassa. Riskiryhmiin kuuluvat astmaatikot sekä iäkkäät ihmiset, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden mukaan pienhiukkaset voivat muun muassa ärsyttää hengitysteitä ja lisätä herkkien ryhmien oireiden mukaista lääkitystarvetta. Oireita voi helpottaa hakeutumalla sisätiloihin puhtaampaan ilmaan.

Venäjän palosavut ovat yltäneet myös Kaakkois- ja Itä-Viroon lauantai-iltana.

Lähteet: YLE Uutiset