1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Hyssykkätunnelma on valtava tunnelataus

Vuoden Merilaulukilpailun voittajayhtyeessä nauru on aina läsnä. Parhaasta esityksestä annetusta Kotkan Ruusu-pystistä puolestaan tuli Hyvät Hyssykät -yhtyeeseen neljäs jäsen, josta pidetään niin hyvää huolta, ettei se halua muualle muuttaa.

Hyvät Hyssykät Noora-Kaisa Salo-Peltokoski, Heidi Paalanen, Annika Ammesmäki-Kangasniemi. Keskellä Kotkan ruusu -patsas. Kuva: YLE / Anssi Leppänen

Kokkolalainen lauluyhtye Hyvät Hyssykät voitti vuoden merilaulukilpailun kappaleellaan Sydänystävä on meri. Samalla mukaan lähti Kotkan Ruusu -kiertopalkinto Kotkan Meripäivien parhaasta esityksestä.

Kappaleen on säveltänyt Hyvät Hyssykät -yhtyeessä laulava Heidi Paalanen ja sanoittanut kaarinalainen Nina Erjossaari. Kappaleen tekstin Heidi sai valmiina Ninalta ja teki melodian yhden illan aikana pianon ääressä istuen. Alusta asti hänelle oli selvää, että Kotkan Meripäivillä kappaleen esittää Hyvät Hyssykät.

Hyssykkätunnelmaa

Meripäivillä esitys ja sovitus oli Hyvien Hyssyköiden näköinen. Kappaleessa oli hyssykkätunnelma.

- Se meinaa valtavaa tunnelatausta, se meinaa hyvin pientä ja hyvin isoa ja kolmen eri naisen näkökulmaa tähän aiheeseen, luonnehti Noora-Kaisa Salo-Peltokoski hyssykkätunnelmaa.

Naurua ja puhetta riittää, kun Hyssykät ovat koolla.

- Kun me menimme Kotkaan, istuimme yhdekän tuntia autossa ja yhtään hiljaista hetkeä ei ollut.

Hyvien Hyssyköiden pyrkimyksenä on tehdä musiikkia, jossa on paljon kuunneltavaa. He toivovat, että yleisö kokee heitä katsomaan tulleessaan tulevansa konsertiin.

- Meidän instrumentaatiomme ovat sellaisia, että ne eivät oikein esimerkiksi baariin sovi. Meillä on paljon jousisoittimia, kaksirivistä haitaria ja klarinettia, Hyssykät selittävät.

Hyvien Hyssyköiden esittämistä kappaleista käytännössä kaikki ovat omaa tuotantoa. Nyt kilpailun voittanut kappale on ensimmäinen, jossa on jonkun muun tekemä teksti.

Kotkan ruusu on yhtyeen neljäs jäsen

Kiertopalkinto Kotkan Ruusu on seuraavan vuoden ajan yhtyeen neljäs jäsen. Naiset vitsailevat, että pysti saa kyytiä ja suuren maailman malliin he kuvauttavat itsensä sen kanssa maailman eri kolkissa.

- Lupaamme, että emme upota palkintoa mihinkään meriveteen. Pidämme siitä hyvää huolta, niin että se ei halua lähteä Kokkolasta.

Ja taas kommenttia säestää iloinen nauru.