Ruoka kevenee kesäksi

Ravintolan lounasruokalista ei kesällä poikkea merkittävästi talvisesta. Raaka-aineissa on kuitenkin enemmän vihanneksia. Myös salaatin kulutus kasvaa. Toisaalta lomalainen herkuttelee pihvillä.

ruoat
Kuvassa Reea Hotakainen hämmentämässä salaattia ravintolan lounaspöydässä
YLE / Heini Holopainen

Keski-PohjanmaaKesällä suomalainen grillailee paljon, jolloin ritilällä käristyy makkaraa ja paljon lihaa. Ehkä juuri vastapainoksi lounasruoka on talvista vastinpariaan kevyempää.

Kokkolan torilla kiinalaista ruokaa aterioinut Merja:

- No kesällä syöminen ei ole niin säännöllistä. Torilta ostetaan paljon kasviksia ja vihanneksia. Nyt syön lounasta torilla, kun en viitsinyt lähteä kotiin syömään. Grillailtua ja savustettua tulee mökillä ollessa.

Ruokalista ei muutu

Ravintolapäällikkö Reea Hotakainen HH Cafésta Kokkolasta toteaa, että lounasravintolan ruokalista ei suuresti muutu talvisesta. Raaka-aineena vain on enemmän kasviksia ja vihanneksia. Salaattipöytäkin on tavallista runsaampi.

- Sen eron huomaa kesällä, että salaatteja menee huomattavasti runsaammin helteellä ja juomia. Erityisesti kotikalja on suosikki.

Reea Hotakaisen omalta ruokalistalta katoavat kesällä perunat, paitsi uudet perunat. Lihan määräkin vähenee, vaikka grillissä sitä tietenkin paistuu silloin tällöin.

Myöhään liikkeellä

ABC liikenneaseman ravintolassa Kokkolan Heinolankaarella on havaittu, että lomalaiset tilaavat mielellään ruokia à la carte -listalta ehkä loman kunniaksi. Lautaselle halutaan siis pihviä.

Liikennemyymälätyöntekijät Janita Wargh ja Mirka Lindell ovat myös huomanneet, että kesällä lounasruuhka alkaa myöhemmin kuin talvella.

Ei hiilihydraatteja

Lounastarjottimelleen paljon salaattia lastannut Risto Mattila toteaa, että vihreää on ruokalistalla paljon ympäri vuoden, koska hän haluaa välttää hiilihydraatteja.

- Salaattia on aina paljon. Kesällä erilaista verrattuna talveen ovat grillattu liha ja makkarat.

Risto Mattilan lautasella oli salaattikeon lisäksi perunamuusia, lihapullia ja lihakastiketta.

Raimo Mattila syö mielestään samantyyppistä ruokaa ympäri vuoden, koska raskas työ vaatii tukevaa perusruokaa. Nyt lautasella oli makkaraa, lihapullaa ja perunaa. Mukana oli salaattilautanen ja runsaasti kotikaljaa.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Heini Holopainen