1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lentoseura

Ilmailuyhdistyksen juhlanäytös onnistui

Kouvolan ilmailuyhdistys juhli 50-vuotistaivaltaan isolla ilmailunäytöksellä viikonloppuna Selänpäässä .

Lentoseura
Yle / Raine Martikainen

Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistyksen juhlailmailunäytös keräsi Selänpään kentälle viikonloppuna noin 3500 kiinnostunutta. Tyytyväiset katsojat näkivät ilmassa laskuvarjohyppääjiä, historiallisia pienkoneita, purjekoneita, NH 90- kuljetushelikopterin ja Hornet- hävittäjän. KILY viettää tänä kesänä 50-vuotisjuhliaan ja sen kotilentokenttä Selänpää täyttää 70 vuotta.

Ilmaan pääsee kouluttajan kyydissä

KILY:n avoimien ovien päivänä sunnuntaina purjelennolle nousi lennonopettajien kyydissä lähes 40 kiinnostunutta. Venäjän metsäpalot haittasivat näkyvyyttä ja lentäjät joutuivat muuttamaan lentoreittiensä ilmansuuntia turvallisuussyistä.

Yhdistyksen kokeneet lentäjät lennättävät tutustumislennoilla purjelennosta kiinnostuneita kaksipaikkaisissa koulukoneissa. Lennolle lähtevät koneet tarkastetaan päivittäin ja ilmaan nousevat tutustujat saavat lyhyen turvallisuuskoulutuksen. Lennon aikana matkustaja sekä lentäjä pitävät selässään pelastautumisvarjoja. Vintturi hinaa koneet ilmaan vaijerin avulla ja koneiden lentokorkeus on termiikeissä pohjois-Valkealan yllä reilusta 200 metristä noin kilometriin, Selänpään kentältä lennetään noin 1300 lentoa vuosittain. Sieltä ilmaan nousseista purjekoneista ei yksikään ole vielä pudonnut.

Puoli vuosisataa purjelentoa

Purjelentoa Kouvolan seudulla on harrastettu niin kauan kuin laji on tunnettu Suomessa . Yhdistyksen jäsenet käyttivät Inkeroisten kentän jälkeen Utin kenttää, mutta kun sen käyttö kiellettiin, he saivat mahdollisuuden Selänpään vanhan metsittyneen sotalentokentän kunnostamiseen. Nykyään kentällä on kaksi kiitorataa ja jäsenet ovat rakentaneet alueelle myös kaksi uutta hallia koneiden säilytykseen, saunarakennuksen sekä kolme perhekämppää majoitustarpeisiin. Kerho omistaa kaksi yksipaikkaista tehokonetta, kolme kaksipaikkaista koulukonetta ja neljä yksipaikkaista harjoituskonetta.

Yhdistys kaipaa uutta verta

Kouvolan Seudun ilmailuyhdistyksessä toimii kaksinkertainen purjelennon vakioluokan maailmanmestari Markku Kuittinen ja sen puheenjohtajana toimii useampikertainen Suomen mestari ja mitalimies Antti Tuomioja.

Kaakkois-Suomen ilmailukerhot toivovat lisää nuoria jäseniä. Jäsenistö alkaa ikääntyä, vaikka lentokursseille tulee myös hyvin nuoria oppilaita. Kouvolan seudun ilmailuyhdistyksen purjelentokursseille hakeutuu vuosittain viitisen nuorta. Lappeenrannan ja Kouvolan ilmailuyhdistyksissä on kummassakin n. 150 jäsentä. Karhulan ilmailukerhon jäsenmäärä on hieman alle 200.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Kirsi Partanen

Lue seuraavaksi