1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Vierasperäiset nimet hämmentävät kansaa

Kouvolan perussuomalaiset haluavat kaupungin luopuvan vieraskielisten sanojen käytöstä virallisissa yhteyksissä. Perussuomalaisia hiertää erityisesti Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän uusi nimi Carea.

Kuva: YLE / Arttu Horttanainen

Perussuomalaiset katsovat nimen olevan harhaanjohtava. Kouvolan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha-Pekka Koponen muistuttaa, että kielilain mukaan viranomaisten tulee pääsääntöisesti toimia suomen tai ruotsin kielellä.

- Jonkun verran on tullut yhteydenottoja huolestuneilta omaisilta, kun vanhukset eivät enää tiedä mikä sellainen Carea on. Kun tehdään jotain esityksiä tai tiedonantoja kuntalaisille, niin niiden pitää olla selkeää suomea. Ettei siellä lukisi missään esimerkiksi "green spirit of Kouvola". Sekään ei kovin monelle kerro yhtään mitään, joka ei englantia kunnolla osaa, Koponen sanoo.

Carean toimitusjohtaja Kari Hassinen pitää valtuustoaloitetta poliittisten irtopisteiden keräämisenä. Hassisen mukaan uusi nimi ei johda harhaan, koska virallisissa yhteyksissä Carean nimen yhteydessä käytetään aina myös kuntayhtymän nimeä.

Kuntayhtymän johto päätti uudesta nimestä yhdessä mainostoimiston kanssa.

- Suomenkielisiäkin nimiä oli vaihtoehtoina, mutta tämä katsottiin parhaimmaksi, sanoo Kari Hassinen.

Vanhat nimet helpompi muistaa

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen mukaan julkisen palvelun nimen pitää kertoa käyttäjän äidinkielellä, mistä palvelusta on kysymys. Monelle Carean merkitys on jäänyt epäselväksi. Uusia nimiä on myös vaikeampi muistaa.

- Minusta entiset nimet olivat parempia, kun uudet eivät tahdo vanhan ihmisen päähän jäädä, sanoo Tuula Kiri.

- Minusta ne ovat menneet metsään. Saisivat olla ihan suomenkielisiä nimiä. Jos ei niin tarkkaan lue lehtiä niin ei niitä opi muistamaan, pohtii puolestaan Teija Vuontela.

Kouvolan perussuomalaiset haluavat kaupungin luopuvan vierasperäisistä nimistä. Perussuomalaisten valtuustoryhmän mukaan epäselvyys esimerkiksi Carea-nimestä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

- Pahimmillaan voi käydä, että se vaarantaa ihmisen terveyden, kun hän ei syystä tai toisesta löydä tätä Careaa puhelinluettelosta tai ei osaa etsiä oikeesta paikkaa ja on hätä päällä, sanoo Juha-Pekka Koponen.

Carean toimitusjohtaja puoltaa uutta nimeä.

- Itse edustan sellaista kantaa, että maailma muuttuu. Me syömme Fazerin sinistä ja niin edelleen. Tämä on sukunimi, joka ei ole ihan suomalainen mutta ei se ole englantilainenkaan, sanoo Kari Hassinen.