Luomusato on kärsinyt helteistä.

Hellekesä on pienentänyt luomusatoa noin 20-30 prosenttia. Sadon tilanne näkyy vasta helteiden jälkeen, ja lopullinen koko selviää parin viikon kuluessa.

helle
EU:n luomumerkki.
EU:n uusi, pakollinen luomutuotteiden tunnus.YLE

Helle ei vaikuta luomukasvisten laatuun tai makuun, mutta se vähentää sadon määrää. Helteinen kesä tekee kasveista stressaantuneita, kertoo Ikaalisten luomun tilanomistaja Ari Kulmanen

Stressi näkyy siten, että kasvi on tuottanut kesän aikana paljon hedelmiä, ja voimat ovat nyt niin sanotusti vähissä. Kun on kovan tason hellekausi, niin kaikilla kasveilla on se sama reaktio, että ne eivät jaksa tuottaa niin paljoa.

- Kyllähän joka kesä on ollut hellekausia, mutta tänä kesänä hellekausi oli poikkeuksellisen pitkä, joten se on vaikuttanut paljon enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna. Mutta ei voi sanoa, että nyt mikään paha tilanne olisi, Ari Kulmanen pohtii

Luomua joka lähtöön

Ikaalisten luomu kasvattaa tomaattia, kirsikkatomaattia, ruukkulehtisalaattia, ruukkuherneenversoa sekä ruukkutilliä ympäri vuoden. Myös kurkkua ja paprikaa on kokeiltu, mutta ne eivät ole menestyneet tarpeeksi hyvin, Kulmanen toteaa.

-Testaamme jatkuvasti eri lajeja. Mikäli löydämme sellaisia lajikkeita, jotka pärjäävät ympäri vuoden, aloitamme niiden viljelyn. Sopivan paprikalajin löytymiseen voi mennä vuosi tai pari, sitä on vaikea sanoa.

Kulmasen mukaan luomutuotteiden käyttäjät ovat aika uskollisia luomulle vuoden ympäri, joten menekki on melko tasaista vuodenajasta riippumatta.

Lähteet: YLE Tampere