1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nurmo

Nurmon kirjastossa pääsee ompelemaan

Kirjastot lainaavat nykyisin paljon muutakin kuin kirjoja. Kirjat ovat edelleen pääasia, mutta oheistuotteilla täydennetään palvelua. Nurmon kirjastossa on mahdollisuus käyttää ompelukonetta.

Nurmo
Jaana Viljanen näyttää mallia, miten ompeleminen sujuu.
YLE Pohjanmaa

Kirjastot ovat viime vuosina laajentaneet palveluvalikoimaansa. Pelkkien kirjojen ja lehtien lisäksi monista kirjastoista saa jo esimerkiksi liikuntavälineitä. Nurmon kirjastossa on kuitenkin keväästä lähtien saanut lainata ompelukonetta.

- Ajatus lähti siitä, että käsityökirjat ja - lehdet ovat nykyään todella suosittuja. Muutimme entistä käsikirjastoamme siten, että vähensimme hakuteoksia ja keskitimme tänne käsityöaiheisia kirjoja ja lehtiä. Samalla tuli mieleen tarjota asiakkaille mahdollisuutta käyttää ompelukonetta, kertoo kirjastonhoitaja Jaana Viljanen.

Idea tuli osittain myös maakunnallisilta kirjastopäiviltä, joilla kerrottiin, että Helsingin seudulla eräässä kirjastossa vastaava palvelu jo on.

Keväällä kirjastoon hankittu ompelukone on vielä ollut melko vähäisellä käytöllä, mutta mielenkiintoa ja positiivisia kommentteja se on herättänyt.

- Kyllä siitä on asiakkaiden kanssa juttua ollut tuossa lainaustiskillä, Jaana Viljanen toteaa ja kertoo, että asiasta syntyi keskustelua myös Nurmon kirjaston Facebook-sivuilla.

Opastusta saatavilla

Ompelukonetta on tähän mennessä käytetty lähinnä vaatteiden pieniin remontteihin ja korjailuun.

- Ensimmäinen kiinnostunut oli nuori mies, joka korjasi farkkujaan, Viljanen tietää. Hän uskoo, että ne jotka ompelukonetta enemmän käyttävät ja tarvitsevat usein myös omistavat oman koneen.

Kirjaston ompelukonetta ei voi viedä kotiin, mutta sitä voi kirjastossa käyttää rauhallisessa huoneessa. Lainaaja tarvitsee mukaan vain kankaat ja langat, kone ja sen tarvikkeet kuten neulat tulevat kirjaston puolesta.

- Me kirjaston henkilökunta opastamme koneen käytössä ja kykyjemme mukaan myös varsinaisessa ompelemisessa, Jaana Viljanen kertoo. Jonkinlaiset perustaidot ompelemisesta asiakkaalla olisi kuitenkin hyvä olla.

Kirjojen lisäksi oheispalveluita

Nurmon kirjastossa on ompelukoneen lisäksi lainattavissa myös Playstationilla pelattavan Guitar Hero -pelin kitara. Jaana Viljanen kuitenkin uskoo, että kirjat ovat tulevaisuudessakin kirjaston päätuote ja muut tavarat ovat lähinnä oheispalveluita, jotka täydentävät kirjaston palveluita.

Nurmossakin kuitenkin otetaan mielellään vastaan asiakkaiden uusia ideoita, miten kirjasto voisi asiakkaitaan jatkossa palvella.

- Kirjaston etu on se, että tänne on helppo tulla ja aukioloajat ovat usein pidemmät, kuin muissa kunnallisissa palveluissa, Jaana Viljanen toteaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi