1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen ruotsalainen kansanpuolue

RKP ajaa lisärahaa radalle

RKP pitää Seinäjoki-Oulu-radan peruskorjausta yhtenä valtion budjettiriihen kärkihankkeista. Puolueen eduskuntaryhmän mielestä hankkeen rahoitusta ei voi siirtää, vaan lisämäärärahan on löydyttävä. Puolue satsaisikin maakuntien lentoliikenteen sijaan rataverkkoon.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue
RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors kesäkokouksessa Pietarsaaressa.
RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin, puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos sekä maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors kesäkokouksessa Pietarsaaressa.YLE / Kalle Niskala

Pietarsaaressa ja Kokkolassa kaksi päivää kokoustava RKP:n eduskuntaryhmä listasi pitkän luettelon tulevaa budjettiriihtä varten. Pohjanmaan radalle rahaa pitäisi löytyä ensi vuoden budjetissa noin kaksikymmentä miljoonaa.

- Pääasia on se, että hanke nousee budjettiriihessä selvästi yhdeksi tärkeimmistä, ja hallitus osoittaa, että tämä on vakava projekti ja siihen suunnataan rahaa, linjaa RKP:n edustakuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos.

RKP satsaisikin nyt rataverkkoon. Joka maakuntaan lentoliikennettä ei voida turvata.

- Hyvät rautatieyhteydet korvaavat puuttuvan lentoliikenteen aika pitkälle. Toki ymmärrämme alueiden vientiyritysten tuskan, mutta valtio ei voi lähteä tällä hetkellä maakuntien lentoreittejä tukemaan, sanoo Wideroos.

Suuntana etelä - edelleen

Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan aluehallinnon suuntautumiskiistan pitäisi Ulla-Maj Wideroosin mukaan olla jo selvä tapaus.

- Ei siinä kovin paljon vaihtoehtoja jää, jos perustuslakivaliokunta, oikeuskansleri ja kielityöryhmä ovat jättäneet samansuuntaiset mielipiteet eli etelään suuntautumisen. Hallituksen rooli on mielestäni todeta vain, että näin on.

Wideroos painottaakin, että Kokkolan suuntautuminen etelään on Pietarsaaressa molempien kieliryhmien intressi.

- Suomenkielisten asema Pietarsaaressa on erittäin riippuvainen siitä, mitä Kokkolan kanssa tapahtuu. Kaupungit ovat kuitenkin tiiviissä yhteistyössä sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässäkin. Kyllä Pietarsaaren suomenkieliset eristetään ikävällä tavalla, jos Kokkola pakotetaan suuntautumaan pohjoiseen etelän sijaan.

Opiskelijoille oikeutusta

RKP aikoo rynniä läpi budjettiriihessä myös kohennuksen opiskelijoiden talouteen. Ehdotuksena on, että opintotuki sidotaan indeksiin, mikä nostaisi opiskelijoiden ostovoimaa. Alueen hankkeista eduskuntaryhmä vaatii parannuksia myös Pietarsaaren Satamatiehen sekä toivoo lisärahaa kuntien vesi- ja viemärihankkeiden toteuttamiseen ja pakolaisten ja maahanmuuttajien integroimiseen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Valtion taloudellisesta tilanteesta RKP esittää myös huolensa.

- Valtion velkaa on lyhennettävä ja työuria lyhennettävä. Tulevia sukupolvia ei saa rasittaa suurella velkamäärällä, Wideroos päättää.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi