1. yle.fi
  2. Uutiset

Puita ja sähkölinjoja korjataan kiireen vilkkaa

Kaatuneiden puiden korjuutyöt kahden rajun ukkosmyrskyn jäljiltä ovat kiivaimmillaan Kainuussa. Esimerkiksi Metsäliiton Kajaanin ja Paltamon kaikki hakkuukoneet on komennettu myrskytuhojen korjuuseen.

puut
YLE / Kalle Heikkinen

Korjuutöiden arvellaan jatkuvan pitkälle syksyyn. Kaatuneet ja katkenneet puut tulisi saada kahden viikon kuluessa pois metsistä ja pihoilta, sillä kuumalla ja kostealla säällä puiden jatkojalostusarvo laskee, sanoo Metsäliiton ostoesimies Esko Klemetti.

- Väännöksissä olevissa puissa on piilosälöytymistä paljon ja tukkien tekeminen niistä on vaikeaa. Korjuuta hidastaa tietenkin se, että puut ovat nurin ja jännityksellä. Lisäksi hakkuukoneista menee tuhoton määrä teriä, kun joudutaan sahaamaan maata vasten.

Veeran ja Lahjan päivien ukkosmyrskyt aiheuttivat tähän astisten arvioiden mukaan E.ON Kainuun sähköverkolle useiden satojen tuhansien eurojen kulut, kertoo E.ON Kainuu Sähköverkko verkostopäällikkö Jouni Huusko.

- Suorissa korjauskustannuksissa liikutaan jossain 300 000 - 500 000 euron suuruusluokassa. Vakiokorvauksissa, mitä maksetaan asiakkaille näistä keskeytyksistä, lukemat ovat 100 000 - 200 000 euron välissä. Tälläisia suoria kustannuksia ei meille kestäisi tulla. Toivon, että tämä ei jatku enää ja pääsisimme pikku hiljaa normaaliin ilmastoon.

Työläimmät kohteet jääneet viimeisiksi

E.ON Kainuun sähköverkon alueella oli vielä maanantaina aamupäivällä joitakin kymmeniä talouksia, jotka olivat jo kuudetta päivää ilman sähköjä. Myrskytuhojen perkuutöissä on ollut kaikkiaan satakunta ihmistä. Hankalimmat kohteet ovat Huuskon mukaan yhä työn alla.

- Korjauksen alla ovat kohteet, joihin syöksyaallot pahiten osui eli Kajaanissa Koutaniemen seutu, Paljakka Puolangalla ja Sotkamon Korholanmäki. Näissä kohteissa on valtavasti puita, joiden alla kaikki rakenteet olivat. Ensin puut on korjattava pois ennenkuin sähköverkkoa voidaan alkaa rakentaa uudelleen.

Kainuussa ei näillä näkymin säästytä ukkosilta maanantainakaan.

- Ennusteethan ovat iltapäivälle aika huonot. Tuossa klo 15 eteenpäin odotetaan muodostuvan rintamia, mutta sitä ei tiedetä minnepäin ja mitenkä ne liikkuvat.

Lähteet: YLE Kainuu

Lue seuraavaksi