1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vyötärölihavuus lisää myös normaalipainoisten kuolleisuutta

Vyötärölle kertyvät liikakilot ovat iäkkäille vaaraksi vaikka keho muuten olisi normaalimitoissa. Vyötärölihavuuden vaaroista on tiedetty tätä ennenkin, mutta aiemmin niiden ei ole osoitettu olevan riippumattomia ylipainosta, jota yleensä käytetään lihavuuden mittarina.

terveys

Tiedot ilmenevät yhdysvaltalaistutkimuksesta, johon osallistui 49 000 miestä ja 56 000 naista, joista 9 300 ja 5 300 kuoli yhdeksänvuotisen seurannan aikana. Osallistujat olivat yli 50-vuotiaita, mutta merkittävä osa oli 67–69-vuotiaita.

Tutkijat havaitsivat, että riski kuolla seurannan aikana oli kaksinkertainen miehillä, joiden vyötärö oli yli 120-senttinen ja naisilla, joiden vyötärö oli vähintään 110-senttinen.

Kymmenen senttimetrin lisäys vyötärön ympäryksessä tiesi noin 16–21 prosenttia suurempaa riskiä miehille. Naisilla riski kasvoi 13–25 prosenttia riippuen painosta. Vahvin yhteys todettiin normaalipainoisilla naisilla.

Vyötärölihavuuden raja on miehillä 100 senttimetriä ja naisilla 90 senttimetriä. Näitä suurempi vyötärö lisää monien sairauksien, mm. diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä. Vyötärölihavuuden kriteerit täyttää ainakin kolmannes yli 30-vuotiaista suomalaisista ja yli 65-vuotiaista naisista ehkä jopa puolet.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi