1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Keski-Eurooppa tulvien kourissa

Saksassa tulvat siirtyvät maan kaakkoisosasta kohti pohjoista. Brandenburgissa pelätään veden tulvivan Spree- ja Neisse-joissa. Tähän asti tulvista on aiheutunut eniten vahinkoa Saksan, Puolan ja Tshekin rajaseuduilla.

Ulkomaat
Tulvan tuhoja kadulla
Keski-Eurooppaa perjantaista lähtien koetelleiden rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa on kuollut jo kymmenen ihmistä. Kaksi tuoreinta uhria on tullut Puolan kaakkoisosissa. Saksan kolmen ja Puolan kolmen kuolonuhrin lisäksi Tshekissä on kuollut neljä ihmistä.

Tshekin tasavallassa ainakin tuhat ihmistä evakuoitiin viikonvaihteessa. Chrastavan ja Frýdlantin kaupungeissa ihmisiä evakuoitiin talojen katoilta helikoptereilla.

Saksan Görlitzissä ja Neisse-joen Puolan puoleisella rannalla sijaitsevassa Zgorzelecissa osa kaupungeista jäi veden alle padon murruttua joessa. Saksan poliisin mukaan 1 500 ihmistä evakuoitiin veneillä, busseilla ja helikoptereilla.

Berliiniä ympäröivässä osavaltiossa Brandenburgissa pelätään tulvia Spree- ja Neisse-jokien varrella alkuviikosta. Spree virtaa Berliinin läpi. Neisse virtaa pitkään Saksan ja Puolan rajalla.

Brandenburgin osavaltion ympäristöviraston johtajan Matthias Freuden mukaan Spree-joessa virtaa nyt 15 kertaa enemmän vettä kuin tavallisesti, kertoo Berliner Morgenpost -lehti. Freude arvioi, että tulvavesi tuntuu Berliinissä kolmen päivän kuluttua. Virtauksen vaikutusta lieventää Freuden mukaan kuitenkin Berliinin Müggelsee-järvi.

Puolassa Bogatynian kaupungissa tuhoutui silta. Monet jäivät ilman sähköä ja vettä. Puola kärsii tulvista jo kolmatta kertaa tämän vuoden aikana.

Liettuassa tulvat katkoivat teitä ja Klaipedan satamakaupungin jotkut kadut jäivät veden alle. Neljä ihmistä menehtyi Liettuassa. Heidän joukossaan oli kaksi telttailijaa, joiden teltan päälle kaatui puu.

Rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa on kuollut jo 15 ihmistä.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, AP

Lue seuraavaksi