Ilmaston lämpeneminen heikentää riisisatoja Aasiassa

Ilmaston lämpeneminen heikentää riisintuotantoa Aasiassa. Uuden kansainvälisen tutkimuksen mukaan erityisesti yölämpötilojen nousu on haitallista riisisadoille. Tärkeillä viljelyalueilla Aasiassa riisisadot ovat jo heikentyneet 10-20 prosenttia 25 vuoden aikana.

Ulkomaat
Riisinviljelyä Vietnamissa
Riisiviljelmä eteläisessä Vietnamissa.Luong Thai Linh / EPA

Uudessa tutkimuksesssa tiedot tulevat toimivilta maatiloilta. Aiemmin ilmaston lämpenemisen vaikutuksia on tutkittu lähinnä tutkimusasemilla.

Tutkijat Yhdysvalloista, Filippiineiltä ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöstä FAO:sta seurasivat nousevien lämpötilojen vaikutuksia 227 maatilalla Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa, Filippiineillä, Thaimaassa ja Vietnamissa vuosina 1994-99.

Tutkimuksen mukaan riisintuotantoa heikensi ennen kaikkea päivittäisten minimilämpötilojen eli yölämpötilojen nousu.

Jo nyt nousevat lämpötilat ovat heikentäneet satoja useilla tärkeillä viljelyalueilla eri puolilla Aasiaa 10-20 prosenttia viime 25 vuoden aikana.

Päivälämpötilojen nousu voi lisätä satoja, mutta korkeammat yölämpötilat vaikuttavat negatiivisesti. Syystä ei ole täyttä varmuutta, mutta yölämpötilojen nousu voi pakottaa kasvit käyttämään enemmän energiaa öisin, jolloin ne eivät voi saada uutta energiaa fotosynteesin eli yhteyttämisen avulla. Ongelma on, että yölämpötilat nousevat päivälämpötiloja nopeammin.

- Tiettyyn pisteeseen saakka korkeammat päivälämpötilat voivat lisätä riisisatoa mutta korkeampien yölämpötilojen tulevaisuudessa aiheuttamat satomenetykset todennäköisesti ylittävät lisäykset, koska yölämpötilat nousevat nopeammin, johtava tutkija Jarrod Welch Kalifornian yliopistosta San Diegosta kertoi.

Lisäksi satoja heikentää sekin, jos päivälämpötilat nousevat liian korkeiksi.

Tutkimuksen tekijät varoittavat, että riisintuotannon lasku lisää köyhyyttä ja nälkää. Noin 3 miljardia ihmistä syö riisiä joka päivä. Riisi on erityisen tärkeä peruselintarvike 600 miljoonalle köyhälle aasialaiselle.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset