Vapaavuori näkee ylikuumenemista

Kuopiossa vierailevan asuntoministeri Jan Vapaavuoren mielestä asuntokaupassa on ylikuumentumisen merkkejä. Vapaavuori osallistuu tänään asuntomessujen yhteydessä pidettävään OP-Pohjola-ryhmän asuntoseminaariin.

talous
Korkotaulukko pankkivirkailijan pöydällä.
YLE / Toni Pitkänen

Seminaarissa pohditaan muun muassa asuntomarkkinoiden tilaa finanssikriisin jälkeen. Vapaavuoren mielestä asuntomarkkinoilla vallitsee tällä hetkellä epätasapaino kysynnän ja tarjonnan välillä, mutta tilanne on kuitenkin jo hiljalleen tasaantumassa.

- Markkinataloudessa on kyse kysynnästä ja tarjonnasta. Hinnat nousevat ja talous ylikuumenee silloin kun kysyntä on suurempaa kuin tarjonta. Eli tämä tilanne tasapainottuu kun tarjonta lisääntyy niin kun nyt näyttää lisääntyvän. Asuntoja näyttää olevan tulossa lisää markkinoille vähitellen. Tasapainoa myös tuo se, kun kysyntä hiljalleen hieman hiipuu. Tästä on myös merkkejä ainakin keskipitkällä aikavälillä, kun korot lähtevät nousuun.

Asuntojen hintojen romahtamiseen asuntoministeri ei kuitenkaan usko.

- Pitää muistaa, että kun Suomi ajautui muun maailman mukana tähän laajaan kansainväliseen talouskriisiin, niin Suomi oli ainoita maita, joissa hinnat eivät silloin romahtaneet. Se on osoitus siitä, että meillä asuntojen hinnat ovat kutakuinkin järkevällä tasolla. On mahdollista, että hintoihin tulee joku korjausliike, mutta mitään romahdusta ei ole varmaan odotettavissa.

Tänään iltapäivällä Kuopiossa pidetään myös Jan Vapaavuoren yhdeksäs AsuntoFoorum, jossa keskustellaan rantarakentamisen hankaluuksista ja mahdollisuuksista.

Lähteet: YLE Savo