Vanhemmat näyttävät mallia syömistottumuksissa

Vanhemmilla on tärkeä rooli osoittaa esimerkillään millaisia välipaloja lapset nauttivat. Jos vanhemmat napsivat suklaapatukoita välipalaksi, samaa tekevät helposti myös lapset.

välipalat
Terveellinen ravinto
YLE

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kotitalousneuvoja Suvi Pajun mukaan kouluikäiset nauttivat valitettavan usein välipalaksi makeita herkkuja.

- Hyvin usein kaupungilla kulkiessa näkee, että koululaiset juovat epäterveellisiä energiajuomia ja muita sokerijuomia. Kouluikäisten ei pitäisi juoda ollenkaan energiajuomia jo kofeiininkaan takia.

Paju ohjeistaa, että vanhemmat voisivat pilkkoa koulusta kotiin saapuville lapsille valmiiksi esimerkiksi tuoreita vihanneksia jääkaappiin.

- Vaikkapa valmiiksi pilkottuja porkkanoita tulee napsittua helposti nälässä, ja epäterveelliset herkkupalat jäävät todennäköisemmin syömättä.

Ekaluokkalaisillakin jo ylipaino-ongelmia

Pajun mukaan epäterveellisissä elämäntavoissa on nähtävillä yleinen muutos.

- Aikuisten malli vaikuttaa lapsiin hyvässä ja pahassa. Myös kaverit ottavat esimerkkiä toisistaan.

Välipalojen tulisi olla monipuolisia ja sisältää täysjyväviljan ja proteiinin lisäksi jotain tuoretta: kasviksia, hedelmiä tai marjoja.

- Pienet alakoululaiset eivät voi olla yksin vastuussa omista välipaloistaan, eivätkä varsinkaan tehdä yksin valintoja kaupassa. Vanhempien tulisi huolehtia siitä, että koululaiset syövät terveellisesti, Paju toteaa.

Suurimmalla osalla lapsista ruokatottumukset ovat kunnossa, mutta ääripäitäkin löytyy.

- Jo ekaluokkalaisillakin on ylipaino-ongelmia. Erään alueellisen tutkimuksen mukaan jopa viidennes ekaluokkalaisista on ylipainoisia.

Ravitsemusneuvontaa välipalakursseilla

Tiistaina alkaneilla Eksoten kotitalous- ja ravitsemusneuvonnan järjestämillä koululaisten välipalakursseilla alakouluikäiset opettelevat tekemään terveellisiä välipaloja. Yhteensä neljälle kurssille on päässyt 48 lasta. Tyttöjä ja poikia on yhtä paljon.

Paju on vetänyt välipalakursseja seitsemän vuotta.

- Kurssit ovat aina tulleet saman tien täyteen, kun ilmoittautuminen on alkanut, hän kertoo.

Parituntisilla kursseilla koululaiset harjoittelevat ruuanlaiton perustaitoja, hygieniaa ja kattausta sekä valmistavat itselleen pienen aterian.

- Lapset ovat hyvin perillä siitä, mikä on terveellistä. Lapsia myös kiinnostaa ruuanlaitto, ja he nauttivat suuresti istuessaan pöytään itse valmistamansa aterian ääreen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala