1. yle.fi
  2. Uutiset

Lainsuojattomat valtaa jälleen Porin kadut

Vapaiden ammattiryhmien Lain§uojattomat XI -teatterifestivaali valloittaa taas Porin kadut ja kuppilat 1.-5. syyskuuta. Yhdettätoista kertaa järjestettävän festivaalin ohjelmistoa ei pyritä enää tämän vuoden jälkeen kasvattamaan, vaan päinvastoin pienentämään.

teatteritaide
Visual Theater von Bodecker-Neander toi Lainsuojattomat festivaalille sanataonta teatteria.
Visual Theater von Bodecker-Neander toi Lainsuojattomat festivaalille sanataonta teatteria.YLE / Tuuli Liekari

Vapaiden ammattiryhmien teatterifestivaali Lainsuojattomat valtaa jälleen Porin syyskuun alussa. Festivaalin valmistelut ovat loppusuorassa ja ohjelmisto melkein lukkoonlyöty. Esityksiä on kolmisenkymmentä. Lisäksi festivaali on saanut käyttöönsä Porin Teatterin suuren salin.

Ohjelmistossa on mukana klubeja, burleskia, stand up -komiikkaa, lasten teatteria, draamaa, musiikkiteatteria, miimiä, klovneja, performansiaa, improa ja sirkusta.

- Olen itsekin todella yllättynyt festivaalin monimuotoisuudesta. Tästä löytyy kaikille jotakin. Ainoastaan ooppera taitaa tänä vuonna loistaa poissaolollaan, Rakastajat-teatterin Kai Tanner naurahtaa.

Yhden katsojan teatteriesitys

Teatterifestivaalia ei halutakaan enää entisestään kasvattaa, vaan päinvastoin pienentää.

- Tämä on mennyt hieman ylihektiseksi. Koko ajan on kamala kiire ja hulabaloo. Rauhoitimme jo tänä vuonna tapahtumaa hieman. Nyt ohjelmisto on hyvin aikataulutettu ja suurin piirtein jokaisesta esityksestä pääsee ja ehtii aina seuraavaan.

- Aina puhutaan katsojamääristä. Mutta meillä on myös pieniä esityspaikkoja. Meillä on jopa esitys Tulevaisuuden tutkimuskeskukselta, jota mahtuu kerrallaan seuraamaan vain yksilö henkilö, Tanner jatkaa.

Vuoden teatteritapaus Valimo-salissa

Viisipäiväisellä festivaalillla nähdään lahtelaisen Teatteri Vanha Jukon versio Mikko Niskasen klassikkoelokuvasta Kahdeksan surmanluotia. Yli kolme tuntia kestävän esityksen on ohjannut ja sovittanut Juha Luukkonen.

- Odotan sen olevan yksi tämän vuoden teatteritapauksia. Ohjaaja Juha Luukkonen on käsittämätön teatterintekijä, joka luo äärimmäisen raikasta ja rajua teatteria. Yritän itsekin päästä ehdottomasti käydä sen katsomassa, Tanner sanoo.

Lähteet: YLE Satakunta

Lue seuraavaksi