1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaihto-oppilas tuo valoa isäntäperheen arkeen

Koulujen alkaessa myös moni vaihto-oppilas aloittaa lukuvuotensa Suomessa. Moni ulkomaalainen nuori muuttaa vuodeksi suomalaiseen perheeseen ja tekee samalla ensimmäisen ulkomaanmatkansa. Perheet, jotka majoittavat vaihto-oppilaan kotiinsa, oppivat tuntemaan paremmin sekä oman että vieraan maan tapoja.

Erkki, Sakari ja Hanne Saarinen iloitsevat kotipihalla meksikolaisen José Ontiveroksen eli Memon kanssa. Kuva: YLE / Karoliina Kantola

Lempääläläinen Saarisen perhe sai uuden perheenjäsenen Meksikosta. Isäntäperheeksi ryhtyminen on ollut Markku-isällä mielessä jo kauan.

- Olen itse ollut vaihto-oppilaana 1970-luvulla Yhdysvalloissa, ja myös tyttäremme Hanne oli lukiovaihdossa New Yorkissa. Nyt kun Hanne on lähdössä opiskelemaan ja poikamme Sakari käy samaa lukiota kuin vaihto-oppilaat, tähän tuli hyvä tilaisuus.

New Yorkin vaihto-oppilasvuosi oli mieleenpainuva myös Hannelle.

- Se oli hieno kokemus. Kielitaito kasvoi ja sain paljon ystäviä. Kun lähdin sinne, en tiennyt Amerikasta mitään, mutta nyt menen sinne takaisin opiskelemaan.

Ensimmäiset päivät meksikolaisen vaihto-oppilaan kanssa ovat sujuneet hyvin, Hanne kertoo.

- Ihan omat kokemukset tulevat mieleen. Memo on todella sosiaalinen, ja tulemme hyvin toimeen.

Memo muutti jääkarhujen maahan

Saarisen perhe tapasi uuden perheenjäsenensä viime lauantaina. Ensimmäiset päivät ovat menneet käytännön asioita hoitaessa, toisiin tutustuessa ja lähikunnissa vieraillessa.

Vajaan viikon Suomessa asunut Memo on kokenut varsinaisen kulttuurien kohtaamisen muutettuaan kotimaastaan Meksikosta Suomeen.

- Tähän mennessä olen nähnyt kaunista luontoa ja järviä – ja olen tietenkin saunonut. Odotan todella innolla ja jännityksellä koulun alkamista.

Memo halusi hakea vaihto-oppilaaksi Suomeen, sillä Suomi vaikutti vieraalta ja kiinnostavalta maalta. Kiehtovalta uusi kotimaa vaikuttaa nytkin, mutta mielikuvat jääkarhuista ovat sentään hävinneet.

- Suomi on todella puhdas, turvallinen ja pieni maa. Tämä on oikein ihanteellinen paikka asua.

Kolmen kielen koti

Toistaiseksi perhe kommunikoi enimmäkseen englanniksi. Vähän opetellaan myös espanjaa ja ennen kaikkea suomea. Memo luettelee innoissaan sanoja, jotka hän jo osaa.

- Kyllä, ei, mitä kuuluu, hyvää kiitos, perhe, koti, hyvää syntymäpäivää.

- Me pyrimme oppimaan myös vähän espanjaa. Nyt olemme puhuneet tacoista ja tortilloista. Mutta mahdollisuuksien mukaan käytämme suomea, sillä se on kuitenkin oleellinen osa tämän kulttuurin oppimisessa, Markku kertoo.

Saarisen perhe kannustaa perheitä ottamaan perheenjäseneksi vaihto-oppilaan.

- Tässä näkee, että muuallakin on elämää. Kun vaihto-oppilas tulee erilaisilla tavoilla perheeseen, niin huomaa, mitkä oikein ovat suomalaisia tapoja ja mitkä muiden maiden tapoja. Jos vaan on sopeutumiskykyä, niin tästä saa kyllä mielenkiintoa elämään.