1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paul Kagame voittamassa Ruandan vaalit

Alustavien tulosten mukaan keskiafrikkalaisen Ruandan presidentti Paul Kagame valitaan uudelleen virkaansa valtavalla äänienemmistöllä. Kagame oli saanut 92,9 % äänistä, kun maanantaina pidettynen vaalien äänet oli laskettu 11:llä Ruandan 30:sta äänestysalueesta.

juhlijoita stadionilla
Kansanmurhasta toipuneessa Ruandassa presidentti Paul Kagame on odotetusti voittanut presidentinvaalit. Kagamen uskotaan saavan yli 90 prosenttia äänistä. Murskavoittoa selittää sekä maan talouskasvu että poliittisen opposition tukahduttaminen.

Kagame valittiin presidentiksi vuonna 2003 esnimmäisissä Ruandan vuoden 1994 kansanmurhan jälkeisissä vaaleissa. Käytännössä hän on toiminut presidenttinä vuodesta 2000.

Kagamen vaalivoittoa on siivittänyt hänen kaudellaan vallinnut taloudellinen kasvu ja olojen vakauttaminen, mutta myös opposition toiminnan vaikeuttaminen ja vastustuksen tukahduttaminen.

Kagamella oli vaaleissa kolme vastaehdokasta, mutta analyytikkojen mukaan kukaan heistä ei tarjonnut todellista vaihtoehtoa. Äänekkäimmän opposition edustajien rekisteröityminen ehdokkaiksi estettiin ennen vaaleja ja vaaleja varjostivat niitä edeltäneet poliittiset pidätykset ja murhat.