1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Villa Sarkia sai ensimmäiset asukkaansa

Nuorten kääntäjien ja kirjailijoiden residenssi Villa Sarkia aloitti toimintansa Sysmässä. Nuoret kirjallisuuden alan tekijät asuvat huvilassa kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Villa Sarkia on ainoa ensisijaisesti nuorille suunnattu residenssi Suomessa.

Nuorten kirjallisuuden alan tekijöiden residenssissä Villa Sarkiassa vietettiin tiistaina avajaisia. Kuva: YLE / Heikki Ahonen

30-vuotias kirjailija ja kääntäjä Timo Hännikäinen aikoo työstää Villa Sarkiassa kuukauden ajan esseekokoelmaa, jonka pitäisi valmistua alkuvuodesta. Hännikäinen muutti taloon viikko sitten.

- Yllättävän nopeasti pääsin hommiin kiinni. Tulin tänne saadakseni sellaiset olosuhteet, että pystyisi keskittymään pelkästään työntekoon.

Hännikäinen kehuu, että talossa työnteko onnistuu. Villa Sarkiassa on hänen mielestään rauhallista eikä houkuttelevaa oheistoimintaa löydy kuin Helsingissä, jossa Hännikäinen asuu virallisesti.

- Täällä ei ole muuta tekemistä kuin kirjoittaa.

Kunta hyötyy asukkaista

Nuoren Voiman Liitto valitsee asukkaat Villa Sarkiaan. Ylläpidosta vastaa Sysmän kunta. Talon toiminnalla aiotaan rikastuttaa kunnan kulttuuritarjontaa. Nuoren Voiman Liiton puheenjohtajan Eino Santasen mukaan kunta on katsonut, että yhteistyö talon asukkaiden kanssa on merkittävää kulttuurityötä alueella.

- Kukin näistä residenssiasukkaista on sitoutunut esiintymän kerran kunnan koulussa tai kirjastossa tämän residenssijaksonsa aikana, Santanen kertoo.

Residenssit arvokkaita tekijöille

Eino Santasen mukaan paikka tuli tarpeeseen nuorille kirjailijoille ja kääntäjille.

- Heillä ei ehkä ole niin paljoa mahdollisuuksia päästä muihin tällaisiin maksuttomiin residensseihin. Nämä työskentelyresidenssit ovat hyvin tärkeässä roolissa kirjailijan -ja kääntäjäntyössä nykypäivänä.