Kylmälaitteiden myynti käy kuumana

Kylmälaitteiden myynti käy kovilla kierroksilla. Esimerkiksi Kajaanin Musta Pörssi on myynyt pakastimia kolminkertaisesti keväällä ennakoituun määrään verrattuna. Myös Kuhmon Expertiltä kerrotaan, että pakastimia on uusittu hyvin vilkkaasti.

kylmälaitteet
Mauri Kettunen.
Mauri Kettunen.YLE / Ville Kinnunen

Pakastinten kauppa on kasvanut marjakauden alkamisen lisäksi myös helteiden ja ukkosten vuoksi. Kuuma sää on uuvuttanut vanhoja pakastimia, ja ukkosen aiheuttamat ylijännitteet ovat rikkoneet laitteita.

Helteessä kylmälaitteesta rikkoutuu usein kompressori, ja sen korjaaminen ei varsinkaan halvimmissa laitteissa kannata.

- Helteellä pakastimelle käy kuin sydänsairaalle ihmiselle: pakastimen sydän eli kompressori ei jaksa kierrättää kylmäainetta tarpeeksi tehokkaasti, sanoo sanoo Vehe ku vehe -korjaamon yrittäjä Mauri Kettunen Kajaanista.

- Uusien pakastinten hinta on painunut pariin sataan euroon, ja sen hintaiseen laitteeseen ei esimerkiksi kannata vaihtaa kompressoria. Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, ja vuosikymmenten aikana olen huomannut, että pienellä rahalla ei saa aikaan hyvää laitetta, Kettunen sanoo.

Pakastin kestää jos sitä käyttää oikein

Pakastin kestää kauemmin, kun sitä ei altista äkilliselle rasitukselle, valistaa Kettunen.

- Jos pakastetaan esimerkiksi marjoja, ei riitä että pakastuskytkin laitetaan päälle samana aamuna. Jos tiedetään, että marjaa tulee huomenna tai ylihuomenna, voisi pakastamista ennakoida käyttämällä pakastin kylmemmäksi. Silloin pakastustapahtuma on nopeampi, ja konekaan ei joudu hetkellisesti niin koville. Kaappipakastin pitäisi lisäksi kerran vuodessa ottaa komerosta pois ja puhdistaa sen lauhdutin.

Paras paikka pakastimelle on kuivassa ja viileässä.

- Kaikilta ei tietenkään tällaista paikkaa asunnosta löydy, ja tavallinen huoneenlämpökin on ihan käypä ympäristö pakastimelle. Ulos pakastinta ei saa laittaa, sillä pakkanen vaurioittaa laitetta varmasti. Jos pakastimen vie ulos, raukeaa laitteesta myös takuu.

Lähteet: YLE Kainuu / Ville Kinnunen