1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lääkäri ei valvonut löylyn MM-kilpailijoita

Heinolan MM-löylyissä ei ollut viikonloppuna lainkaan lääkäriä paikalla. Tapahtumassa kilpailijoiden vointia seuraamassa oli pelastussuunnitelman mukaisesti kaksihenkinen, hoitotasoinen ensiapupäivystys, jonka kaupunki oli hankkinut ostopalveluna.

Kotimaan uutiset
Heinolan MM-löylyt vuonna 2010 päättyivät yhden ihmisen kuolemaan tai toisen loukkaantumiseen vakavasti.
Erja Mäkinen

Löylyn MM-kisat päättyivät viime lauantaina tragediaan. Yksi kilpailija menehtyi ja toinen loukkaantui vakavasti.

Kilpailijat olivat etukäteen toimittaneet tapahtumajärjestäjälle lääkärintodistukset, joihin on luotettu ja niiden perusteella kilpailijat kelpuutettu mukaan. Lääkäriä tapahtumassa ei kuitenkaan ollut läsnä.

Apuvoimia sattumalta

Järjestäjä eli Heinolan kaupunki oli hoitanut kilpailuun ostopalveluna kaksi hoitotasoista ensiapupäivystäjää.

Lisäksi paikalle oli sattumalta osunut ennen onnettomuutta kaupungin sopimussairaankuljetusyhtiön Med Groupin neljä hoitotasoista sairaankuljettajaa. Tästä järjestäjä ei ollut sopinut Med Groupin kanssa etukäteen. Med Group oli kuitenkin suunnitellut laittavansa yksiköt paikalle, jos muilta tehtäviltä ehditään.

Yhtiön neljä hoitajaa tulivat löylyareenalle jalan ja joutuivat jättämään kaksi sairaankuljetusautoaan läheiselle parkkipaikalle, josta auto jouduttiin hakemaan, kun katastrofi alkoi.

Riittikö happi?

Löylykisojen omalle ensiapuparille kaksi yhtäaikaista tehohoidettavaa potilasta toivat kovan paineen ja muun muassa happilaitteiden yhtäaikaisen tarpeen.

Se, oliko happilaitteita ja happea tarpeeksi, on herättänyt keskustelua ammattipiireissä.

Kun kaksi finalistia olivat tuupertuneet, myös Med Groupin sairaankuljettajat osallistuivat hoitoon, yhtiöstä kerrotaan.

Heinolasta oppia muihin tapahtumiin

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen mukaan pahoin päättyneessä löylytapahtumassa oli terveysviranomaisen ohjeen mukainen ensiapuvalmius.

Sairaankuljetuspäällikkö Markku Heikkilä ei ota keskeneräisen poliisitutkinnan vuoksi kantaa siihen, olisiko tapahtumassa pitänyt olla päivystämässä myös lääkäri.

Markku Heikkilä uskoo, että kun Heinolan tragedia on selvitetty, laittaa tapaus kiinnittämään huomiota myös muiden Suomessa järjestettävien yleisötilaisuuksien turvallisuuteen.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi