1. yle.fi
  2. Uutiset

Mekkaan maailman toiseksi korkein rakennus

Mekkaan on noussut uusi muslimimaailman kiintopiste, kun valtava kellotorni otetaan koekäyttöön. 590 metriä korkea kellotorni on maailman toiseksi korkein rakennus Dubain Burj Khalifa -pilvenpiirtäjän jälkeen.

Ulkomaat
Kellotornin ympärillä on lukuisia rakennusnostureita.
Mekkaan kohoaa maailman korkein kellotorni. Kuva rakennusvaiheesta kesäkuun puolivälistä 2010.EPA / Ahmad Hashad

Rakennuksen neljään eri ilmansuuntaan katsovat kellotaulut ovat maailman suurimmat. kellotaulut ovat halkaisijaltaan 46 metriä, eli ne lyövät laudalta esimerkiksi Lontoon kuuluisan Big Benin yli viisinkertaisesti.

Viidesti päivässä kelloon ilmestyy 21 000 lampulla valaistu muslimien rukouskutsu, joka näkyy 30 kilometrin päähän. Juhlapäivinä tornista voidaan suunnata taivaalle 16 mahtavaa valokiilaa.

Kellotornin ohella rakennuskompleksiin kuuluu kuusi 46 - 48 -kerroksista kerrostaloa, joissa on Mekkaan tuleville matkalaisille ja pyhiinvaeltajille 3 000 hotellihuonetta. Rakennuksissa on myös luksushuoneistoja, 5-kerroksinen ostoskeskus, kokoustiloja sekä valtavia rukoushuoneita, kertoo ruotsalainen uutistoimisto TT.

Rakennus ei ole vielä valmis. Vasta yksi neljästä kellotornista otetaan tänään keskiviikkona ramadanin alkamisen kunniaksi koekäyttöön.

Massiivisen kellotornin rakentaminen sai alkunsa, kun kaksi vuotta sitten Qatarin pääkaupungissa Dohassa järjestetyssä muslimikonferessissa päätettiin, että Mekan on korvattava Greenwichin meridiaani maailman keskipisteenä.

Saudi-Arabian uskonnollisten lahjoitusten ministeriön mukaan rakennus on maksanut 615 miljoonaa euroa. Sen ovat suunnitelleet saksalaiset ja sveitsiläiset arkkitehdit. Rakennusyhtiönä toimi Saudi Binladen Group.

Lähteet: YLE Uutiset, AP

Lue seuraavaksi