Valppain mielin koululiikenteessä

Koulujen alku tuo jälleen liikenteeseen monia uusia kulkijoita. Pienten repunkantajien ilmaantuminen kaduille ja suojateille vaatii autoilijoilta malttia ja huomaavaisuutta. Valppaus on viisautta myös koulumatkalaisille.

autonkuljettajat
Poliisi valvoo koululiikennettä Joensuussa.
YLE / Veli-Pekka Hämäläinen

Poliisi jalkautui keskiviikkona valvomaan liikennettä Joensuussa koulujen läheisyydessä perinteiseen tapaan. Useimmissa kouluissa on lukukauden ensimmäinen päivä ja liikkeellä on monia, joilla koulureppu on selässä ensimmäistä päivää.

- Toistaiseksi näyttää varsin hyvältä. Liikennettä on, mutta se sujuu rauhallisesti, toteaa Tulliportinkadun varressa valvontatehtävissä oleva vanhempi konstaapeli Pasi Asikainen.

Asikaisen pari, vanhempi konstaapeli Risto Martiskainen tähtäilee ohiajavia autoja tutkallaan. Kadulla on 40 kilometrin nopeusrajoitus, mikä tuppaa olemaan monelle autoilijalle liian vähän, varsinkin kun kyseessä on pitkä suora.

- Ajonopeuksien lisäksi valvomme ajotapaa. Kokemattomat autoilijat eivät ehkä osaa huomata kaikkia vaaratilanteita, ja kouluun menijät saattavat olla liikenteessä arvaamattomia, Asikainen sanoo.

Haastattelun välillä poliisi pysäyttää nuoren mopoilijan pienelle juttutuokiolle. Syynä on tarpeeton ohittelu jonotilanteessa. Asikainen huomauttaa, ettei jonossa tarvitse ohitella, vaikka se mopolla olisikin suhteellisen helppoa.

- Mopoilijoissa tahtoo olla vähän asennekasvatuksen puute ongelmana. Tilanteisiin mennään vauhdikkaammin kuin on tarpeellista.