1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Vaaralliset muotihuumeet levinneet Keski-Pohjanmaalle

Poliisi on tehnyt Kokkolassa ensimmäistä kertaa vaarallisen fentanyylihuumeen takavarikon. Fentanyylin käyttöön on kuollut Suomessa jo ainakin kolme ihmistä. Myös MDPV:n leviämisestä Pietarsaareen on kantautunut ensimmäisiä vihjeitä.

Fentanyylilaastaripakkauksia. Kuva: YLE

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisi löysi kotietsinnän yhteydessä yhden fentanyylilaastarin sekä muita huumeita.

Poliisi on huolissaan uusien muotihuumeiden leviämisestä. Rikosylikonstaapeli Esko Yli-Hallila Kokkolan ja Pietarsaaren poliisista sanoo, että uusien huumeiden vaikutukset tunnetaan vielä huonosti. Esimerkiksi MDPV-huumeet aiheuttavat useille aggressiivisuutta ja itsetuhoisuutta, ne ovatkin olleet usean henkirikoksen taustalla.

Fentanyyli on heroiinia vahvempaa, se on aiheuttanut tänä kesänä jo ainakin kolme kuolemantapausta, Kuopiossa ja Porissa. Fentanyylilaastarit on alun perin kehitetty kovien syöpäkipujen hoitoon.

Poliisi on saanut joitakin vinkkejä MDPV-huumeiden leviämisestä esimerkiksi Pietarsaaren seudulle, mutta yhtään takavarikkoa ei ole tehty. Poliisilla ja lainsäädännöllä on vaikeuksia pysyä uusien huumeiden perässä. Esimerkiksi MDPV luokiteltiin huumeeksi pikavauhtia vasta kesällä.

- Jos esimerkiksi Hollannissa kehitetään jokin uusi huume, leviää siitä tieto välittömästi netissä myös tänne. Googlettamalla saa tietoa ja aineita tilaamalla, tulli tekeekin jatkuvasti takavarikkoja. Nämä ovat aina oikeudessa käsiteltäviä tapauksia, muistuttaa Yli-Hallila.

Hasissato kypsyy metsissä

Esko Yli-Hallilan arvion mukaan 95 prosenttia Keski-Pohjanmaalla käytettävistä huumeista on kannabista ja amfetamiinia. Viime vuosina kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt, viljelmistä noin puolet on löytynyt maastosta.

Kannabisviljelmät Yl-Hallilan arvion mukaan elokuun puolivälin ja syyskuun alun välillä.

- Näiden valvominen ja löytäminen on erittäin vaikeaa. Toivoisinkin marjastajien, sienestäjien ja metsämiesten pitävän silmät auki ja ilmoittavan havainnoistaan meille.

Kesän aikana poliisin saamat huumevinkit lisääntyvät. Viimeksi torstaina poliisi takavarikoi kotietsinnän yhteydessä 200-300 grammaa kannabista ja rauhoittavia lääkkeitä. Määrää voidaan pitää omaa tarvetta suurempana.