1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lakimuutos kiristää taloyhtiöiden hallitusten vastuuta

Taloyhtiöiden puheenjohtajat pelkäävät, että uuden lain takia on entistä vaikeampi löytää halukkaita taloyhtiöiden hallituksiin. Heinäkuun alussa on tullut voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki, joka korostaa hallituksen jäsenten vastuuta.

Kotimaan uutiset
Mies kävelee kerrostalon edessä.
Mika Artesola kerrostalon pihamaalla.Simo Kymäläinen / Yle

Uuden lain seurauksena taloyhtiön hallituksen jäsenten pitää pystyä todistamaan, että esimerkiksi kallis remontti on teetetty oikealla tavalla.

Turussa pari vuotta toiminut taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajien klubi kysyi puheenjohtajistolta mielipiteitä muuttuneesta laista. Klubiin kuuluu 101 puheenjohtajaa, joista noin puolet vastasi kyselyyn.

Kyselyyn vastanneet taloyhtiöiden puheenjohtajat pelkäävät, että asukkaiden halukkuus hallitukseen laskee dramaattisesti lakimuutoksen seurauksena.

Puheenjohtajien klubin vetäjä Mika Artesola toteaa, että yhtiöiden kustannukset tullevat nousemaan.

- Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö tulee varmasti lisääntymään. Jos taloyhtiöiden sisältä ei löydy hallitukseen halukkaita, pitää jäsenet löytää muualta. Lähinnä tulevat mieleen alan ammattilaiset, eli esimerkiksi isännöitsijät, jotka ovat saaneet vaikka rakennusalan koulutusta. Ulkopuolelta ei kyllä kuitenkaan löydy ketään, joka tulisi kokoukseen istumaan kahvipullapalkkiolla, Artesola sanoo.

Kuka maksaa viulut?

Uusi asunto-osakeyhtiölaki korostaa sitä, että riitatilanteessa näyttövastuu on taloyhtiön hallituksella. Hallituksen pitää siis huolellisesti varmistaa, että tehdyt päätökset ovat perusteltuja. Mikäli virhe kuitenkin syntyy, joutuu hallitus vastuuseen. Tästä voi seurata myös korvausvelvollisuus.

Hallitusten jäsenten ei kuitenkaan kannata olla huolissaan, että he joutuisivat henkilökohtaisesti taloudelliseen vastuuseen riitatilanteessa.

- Taloyhtiöiden vakuutukset pitävät sisällään taloyhtiön hallituksen jäsenten vastuuvakuutuksen, joka turvaa taloudellisen puolen. Ei se silti kiva ole, jos tällaiseen prosessiin ajautuu mukaan, Artesola toteaa.

Puheenjohtajat näkivät myös hyvää lakimuutoksessa. Kyselyyn vastanneista lähes jokainen uskoi, että voimaan tullut asunto-osakeyhtiölaki tulee parantamaan ja terävöittämään hallitustyöskentelyä, sillä suunnitelmallisuus ja ennakoitavuus lisääntyvät.

Yhtiökokouksen puheenjohtaja paljon vartijana

Myös yhtiökokouksen puheenjohtajan roolin liittyvä vastuun kasvu arvelutti taloyhtiöiden puheenjohtajia. Hallitus valmistelee, mutta lopullisen päätöksen tekee aina yhtiökokous, joten sen puheenjohtajalla on suuri vastuu. Yleinen käytäntö monissa taloyhtiöissä on se, että hallituksen puheenjohtaja toimii myös yhtiökokouksen puheenjohtajana.

Mika Artesola on kesän ajan ollut yhteydessä vakuutusyhtiöihin ja koittanut selvittää, miten vakuutuksella voisi varmistaa myös yhtiökokouksen puheenjohtajan turvan. Vakuutusyhtiöistä on kerrottu, että taloyhtiöiden vakuutusten kattavan tämän.

Artesola vinkkaa kuitenkin taloyhtiöiden puheenjohtajia tarkistamaan, että vakuutussopimuksen tekstissä määritellään selkeästi se, että vakuutusyhtiö vastaa myös yhtiökokouksen puheenjohtajan vakuutusturvasta.

- Suosittelen tarkistamaan, että mustaa seisoo valkoisella.

Lähteet: YLE Turku / Simo Kymäläinen

Lue seuraavaksi