Hyppää sisältöön

Helsingin Roihuvuori on vuoden kaupunginosa

Vuoden kaupunginosa -palkinnon saajaksi on valittu Helsingin Roihuvuori.

Roihuvuoressa on paljon 60-luvun arkkitehtuuria. Kuva: Roihuvuori-Seura

Suomen kotiseutuliiton myöntämän palkinnon perusteina mainitaan etenkin aktiivinen asukastoiminta.

Roihuvuori edustaa monelle ajatusta urbaanista kylästä, jota tavoitellaan myös nykyajan asuntorakentamisessa.

Suomen kaupunkien liepeille nousi sodan jälkeen lukuisia asuinalueita, joissa pyrittiin yhdistämään tehokas kerrostalorakentaminen ja luonnonläheisyys. Eräs näistä oli Helsingin itäreunalla sijaitseva Roihuvuori.

- No, tämä on lämmin. On vaikea uskoa, että nykypäivänä kaupungissa voi asua tällä tavalla. Jos tarvitsee apua jossain, voi kysyä naapurilta, sanoo asukas Marjatta Hänninen.

- Sekä vanhukset että lapsiperheet muodostavat sellaisia omia pieniä yhteisöjä, jotka järjestävät keskenään kaikenlaista itselleen sopivaa toimintaa.

- Tämä on tällainen oma kylänsä mäen päällä, mutta kuitenkin lähellä kaikkea muuta, kuvaa puolestaan roihuvuorelainen Kimmo Godtfredsen.

Arkkitehtien mukaan Roihuvuoren etuja ovat sijainti sekä polveileva maasto, joka mahdollistaa eri kokoisten kerrostalojen yhdistämisen ihmisläheiseen mittakaavaan. Vielä tärkeämpiä tekijöitä viihtyisyyden kannalta ovat riittävän lähellä sijaitsevat palvelut.

Kioski ei voi olla kilometrin päässä

Nykytrendin mukaan peruspalvelut pyritään rakentamaan alle 400 metrin päähän kotiovista, sanoo kaupunkisuunnittelun professori Trevor Harris Teknillisestä korkeakoulusta. Onnistuneen asuinalueen edellyksenä hän pitää toimivan joukkoliikenteen ohella pienyrityksiä.

- Aika pitkälle kaikki on kiinni siitä, että sekä rakennuttajalla että kaikilla on sama päämäärä. Mahdollisimman kestävä, laadukas lopputulos, joka ei maksa mitään, Harris vitsailee.

30 vuotta Suomessa asunut Harris on ollut suunnittelemassa muun muassa rakenteilla olevaa Marja-Vantaan aluetta. Harris kehottaakin kaupunkilaisia ottamaan hanakammin kantaa siihen, minkälaista rakentamista Suomeen halutaan tulevaisuudessa.