Kagame Ruandan presidentiksi 93 prosentin äänisaaliilla

Keskiafrikkalaisen Ruandan presidentinvaalit on voittanut istuva presidentti Paul Kagame. Kagame sai 93 prosenttia äänistä, kertoo kansallinen vaalikomissio.

Ulkomaat

Poliittisten vastustajien mukaan vaaleja leimasivat painostus ja väkivalta. Kagame kiisti keskiviikkona, että hänen hallintonsa olisi ollut ennen vaaleja sattuneiden henkirikosten takana. Kesäkuussa Ruandassa ammuttiin hallituksen toimia tutkinut journalisti, ja viime kuussa surmattiin kilpailevan puolueen johtohahmo.

Kagamen vaalivoittoa on siivittänyt hänen kaudellaan vallinnut taloudellinen kasvu ja olojen vakauttaminen, mutta myös opposition toiminnan vaikeuttaminen ja vastustuksen tukahduttaminen.

Ruanda toisen presidentinvaalit sitten vuonna 1994 tapahtuneen kansanmurhan järjestettiin maanantaina. Kagamella oli kolme vastaehdokasta, joista yksi sai runsaat viisi prosenttia äänistä, yksi runsaan prosentin ja yksi alle puoli prosenttia. Kansainvälisten tarkkailjoiden mukaan todellinen oppositio oli kuitenkin suljettu ulos vaaleista.

Presidentin toimikausi kestää seitsemän vuotta. Kagame valittiin presidentiksi vuoden 2003 vaaleissa, mutta käytännössä hän on toiminut presidenttinä jo vuodesta 2000.

Lähteet: Reuters, AFP