1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Zimbabwe aloitti kiisteltyjen timanttien huutokauppaamisen

Zimbabwe on aloittanut kiisteltyjen Marangen alueella tuotettujen timanttien huutokaupan. Zimbabwea on syytetty ihmisoikeusrikoksista Marangen alueella sen jälkeen, kun maan armeija otti timanttikentät hallintaansa vuonna 2008. Timanttikauppaa valvova Kimberleyn prosessi poisti äskettäin osittain Zimbabwen timanttikauppaa koskeneet rajoitukset.

Zimbabwen pääkaupungin Hararen lentokentällä pidettävässä huutokaupassa on kaupan timantteja noin 900 000 karaattia. Arvoksi on alustavasti arvioitu noin 72 miljoonaa dollaria eli 55 miljoonaa euroa.

Timantit oli säilötty kentälle rakennettuihin huipputurvallisiin holveihin, joita vartioivat raskaasti aseistetut sotilaat ja poliisit. Kentälle saapui yksityislentokoneillaan ostajia Yhdysvalloista, Israelista, Intiasta, Libanonista ja Venäjältä.

Marangesta kaivettujen timanttien kauppaa on pidetty ongelmallisena, koska Zimbabwen armeijaa on syytetty murhista, raiskauksista ja lapsiorjien käyttämisestä Marangen alueen timanttikentillä. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan 200 ihmistä kuoli valtausoperaatiossa.

Viime kuussa timanttikauppaa valvova Kimberleyn prosessi päätti, että Zimbabwe on lopettanut armeijan ihmisoikeusloukkaukset Marangen alueella ja salli osittain Marangen timanttien kaupan.

Kimberleyn prosessi on kansainvälinen järjestö, joka perustettiin estämään niin sanottujen veritimanttien myymistä. Veritimanteiksi kutsutaan timantteja, joiden kaupalla rahoitetaan sisällissotia.

Timanttihuutokaupasta toivotaan piristysruisketta syvissä talousongelmissa kamppailevalle Zimbabwelle. YK:n arvioiden mukaan noin 1,7 miljoonaa zimbabwelaista tarvitsee ruoka-apua.

Eräiden arvioiden mukaan Marangen alueelta voitaisiin kaivaa yli miljardin dollarin arvosta timantteja vuosittain, mikä tekisi siitä yhden suurimmista timanttilöydöistä vuosikymmeneen.

- On tosiaankin historiallista, että olemme onnistuneet tyydyttämään Kimberleyn prosessin vähimmäisvaatimukset, Zimbabwen pääministeri Morgan Tsvangirai sanoi.

Tsvangirain puolue on ajanut kauppaa, koska Zimbabwen valtio tarvitsee kipeästi rahaa. Tuottojen on toisaalta pelätty päätyvän Zimbabwen itsevaltaisen presidentin Robert Mugaben ZANU-PF-puolueelle, jonka kanssa Tsvangirain puolue on riitaisassa yhteishallituksessa.